Znate li da jogom možete jednako učinkovito skinuti kilograme kao i trčanjem?

by | 27 ožujka, 2020

Osim što ćete smršavjeti, redovitim vježbama joge povećat ćete fleksibilnost, izgraditi mišiće, prevenirati ozljede i ojačati um. Kad biramo aktivnost kojom ćemo skinuti kilograme, joga nam nije niti na zadnjem mjestu na popisu. Odabrat ćemo intenzivni aerobni trening ili se upisati u teretanu u namjeri da skinemo višak i dobijemo pločice na trbuhu. S druge strane, jogu smatramo laganom, više meditativnom, nego tjelesnom aktivnošću i tu smo samo djelomično u pravu. Zapravo, asane koje izvodimo tek su jedan od osam krakova joge – sustava koji se, među ostalim, sastoji od moralnih načela, meditacije, tehnika disanja. Stoga, joga nam itekako može pomoći smršavjeti, čak i ako se fokusiramo samo na asane.

  • Koju jogu izabrati?

Najbolje vrste joge za mršavljenje su Hatha joga i Power joga. Ova druga je dinamičnija, odnosno fizički zahtjevnija. Redovitom praksom dovest će vas u odličnu kondiciju, ravnomjerno ojačati sve mišiće u tijelu, čak i one kojih niste svjesni, poboljšat će koordinaciju, balans, fleksibilnost i učiniti da se na svakom satu dobro oznojite.

No, čak i nije toliko bitno kojom vrstom joge se bavite. Puno je važnije biti redovit. “Svakodnevna praksa puno je učinkovitija od povremenih napornih satova joge. Svakodnevnim vježbanjem stvara se i jača veza uma i tijela, razvijamo se fizički i psihički, a kilogrami odlaze sami od sebe”, kaže za Prevention poznata instruktorica joge Adriene Mishler.

Ljudi koji prakticiraju jogu su opušteniji i zadovoljniji te nemaju potrebu tražiti utjehu u hrani. Jesti će samo onda kada su gladni i vrlo vjerojatno birati zdravije obroke od onih koji ne vježbaju.  “Što smo više povezani  sa sobom i slušamo svoje disanje, otkucaje srca, postižemo više kontrole nad svojim umom. Manje djelujemo na prvu i bivamo više prisutni u trenutku. Sve to utječe na naše prehrambene navike”, dodaje Adriene.

  • Joga poboljšava san

Loš san uvelike utječe na debljanje. Naime, u tijelu se, ako se ne naspavamo, pojačano luči hormon gladi te imamo potrebu češće jesti i to šećere i ugljikohidrate. Vježbanje općenito poboljšava kvalitetu sna, a joga je tu najučinkovitija zbog moći da nas duboko opusti. Stoga, ako imate problema sa spavanjem, prije odlaska na počinak napravite nekoliko asana po izboru i, naravno, izbjegavajte one dinamičnije.

Živimo u dinamičnom vremenu i stres je dio svakodnevice. Za naš organizam stres znači povišenu razinu hormona kortizola koji loše utječe na imunitet, povećava razinu šećera u krvi, što dovodi do pretilosti i problema s probavom. Razne tehnike disanja pomoći će smanjiti stres, sniziti razinu kortizola u tijelu pa čak i ubrzati metabolizam.

IZVOR: RTL.HR