Možda je teško, ali đumbir je jako dobro jesti svaki dan

by | 20 siječnja, 2020

Postoji velik broj odličnih začina koji pružaju značajne zdravstvene koristi, ali je teško nabrojati sva pozitivna svojstva koja donosi đumbir.

Razlog zbog kojega je đumbir toliko dobar za naš organizam jest kemijski spoj koji se zove gingerol. Ova supstancija djeluje protuupalno, što znači da može ublažiti bol i otjecanje. Također, đumbir sadrži antioksidanse koji neutraliziraju štetne slobodne radikale u tijelu.

U nastavku vam donosimo glavne prednosti đumbira ako ga jedete svaki dan. Vjerojatno ćete biti iznenađeni njegovim djelovanjima i koliko se zbog njega možete dobro osjećati.

Pobjeđuje žgaravicu i bol u želucu

Gastroezofagealna refluksna bolest nastaje zbog viška želučane kiseline i prati je žgaravica i bol u želucu. Loša probava je bolest koja muči puno ljudi. Može nastati zbog određene hrane koju ste upravo jeli ili ste jednostavni skloni ovoj pojavi i zbog toga morate voditi računa što jedete. U bilo kojem slučaju, nije ugodno i bolno je. Đumbir je toliko dobar u reduciranju želučane kiseline da se njegove aktivne supstancije koriste u lijekovima protiv loše probave.

Smanjuje upalu u cijelom tijelu

Upala je, zapravo, obrambeni mehanizam tijela koji je koristan kada se ozlijeđen ili inficiran dio tijela treba izolirati kako bi se ograničila šteta. Međutim, ne može se točno utvrditi kad je ta upala korisna, a kad samo boli.

Ljudi s kroničnim upalnim stanjima, poput artritisa, mogu osjetiti veliko olakšanje ako svakodnevno konzumiraju đumbir. Također, đumbir će učiniti čuda u procesu ozdravljenja nakon ozljeda bilo koje vrste.

Smanjuje rizik od pojave raka

Đumbir se intenzivno proučava zbog njegovog utjecaja na stanice raka. Istraživanja pokazuju da ubija stanice raka jajnika brže i sigurnije od lijekova za kemoterapiju. To je nevjerojatna vijest jer kemoterapija obično izaziva onoliko zdravstvenih problema koliko ih rješava. Također, otkriveno je da đumbir sprječava upalu debelog crijeva, što je faktor rizika za rak tih dijelova tijela, kako navodi Health & Human Research.

Ublažava i oslobađa nas glavobolje

Protuupalna djelovanja đumbira također su od pomoći u liječenju glavobolje. Prije nego što uzmete bilo koji lijek, pokušajte se riješite bola đumbirom. On je prirodan način za postizanje istog cilja, ali bez sporednih učinaka.

Pomaže pri mršavljenju

Trajan gubitak kilograma teško je postići, ali nije nemoguće. Tijelo na višak masnoća gleda kao na svoju rezervu za hitne slučajeve i zato je ne voli sagorjeti. Za višak kilograma prehrana ima veliku ulogu, ali dosta krivnje odlazi i na genetiku. Zato je važno raditi u korist svog tijela, a đumbir može biti odlična podrška.

Poznato je da đumbir održava rad metabolizma što je važno jer ga intenzivne dijete mogu zapravo usporiti. Jednom kada prestanete s dijetom i kada se metabolizam uspori, to je trenutak kada ćete vjerojatno početi vraćati svoje izgubljene kilograme. Dnevna doza đumbira može pomoći u sprječavanju ovog problema.

Đumbir možete jesti u svježem stanju, kuhan ili osušen, a možete ga u malim količinama dodavati gotovo u svu hranu i čajeve.

IZVOR: INDEX.HR