Krajnje je vrijeme da prestanete uši čistiti štapićima, a ova priča mogla bi vas u to potpuno uvjeriti

by | 13 svibnja, 2020

Zdrav 30-godišnjak završio je prošle godine na odjelu hitne pomoći nakon što je iznenada kolabirao. Po prijamu u bolnicu, pokazivao je znakove zbunjenosti, pospanosti i nedovoljne prisebnosti. Potom je liječnicima otkrio da je, tijekom nekoliko dana koji su tome prethodili, osjećao glavobolju i mučninu, kao i da je imao poteškoće zapamtiti imena. Požalio se i na povremeni bol i gubitak sluha u lijevom uhu.

Po dobivenim rezultatima snimaka glave CT skenerom, liječnici su u tkivu koje okružuje mozak pacijenta otkrili gnojnu upalu, a izvađeni sadržaj iz uha otkrio je i uzročnika infekcije, bakteriju Pseudomonas aeruginosa, kako navodi Science Alert.

Medicinski je tim ustanovio da je ova bakterija odgovorna za stanje pacijenta poznatije kao “upala vanjskog uha”, tip maligne bolesti koja zahvaća tkivo vanjskog ušnog kanala.

Ipak, ono što je izazvalo zaprepaštenje kod liječnika jest uzročnik pojave bakterije u lubanji pacijenta.

Naime, detaljnim pregledom ušnog kanala otkriven je djelić pamučne tvari koji je, kako se pretpostavlja, u glavi ovog čovjeka stajao godinama.

Međutim, inficiranost vanjskog ušnog kanala stranim tijelima faktor je rizika za pojavu lakšeg oblika upale uha, poznatijeg kao “plivačko uho”, dok prije toga nije dokumentiran kao uzročnik oboljenja kakva je maligna upala vanjskog uha.

Srećom za pacijenta, uklanjanje pamučnog stranog tijela u kombinaciji s velikim dozama antibiotika kojima je bio podvrgnut tjednima, doveli su do nestanka neuroloških problema koje je osjećao.

“Po završetku tretmana antibioticima pacijent se osjećao dobro, a prošao je i bez neuroloških manjaka i bilo kakvih daljnjih simptoma vezanih za uho, koje je prethodno osjećao. Što je najvažnije, on više ne koristi pamučne štapiće za čišćenje ušiju”, objašnjavaju članovi stručnog tima u svom izvještaju, koji je objavljen na stranici Case Reports.

I dok je surova lekcija koju je ovaj čovjek naučio možda na trenutke bila i komična, medicinski tim skreće pažnju da je njegov slučaj posljednji u nizu dokaza da ljudi ne trebaju stavljati nikakve predmete u svoje uši, čak i kada ti predmeti služe za njihovo čišćenje.

“Uporaba pamučnih štapića za uši već duže vremena smatra se uzročnikom brojnih komplikacija koje uključuju ozljede, probijanje bubnjića, taloženje ušnog sekreta, infekcije i zadržavanje stranih tijela u ušnom kanalu”, navodi se u izvještaju.

“Prezentirani slučaj dodatno ukazuje na opasnost od korištenja štapića za uši i na značaj blagovremenog uklanjanja stranih tijela koja se nađu u vanjskom ušnom kanalu”, zaključuje tim stručnjaka.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash