Morska trava odlična je za zdravlje! Evo nekoliko razloga zašto biste je trebali uvrstiti u prehranu

by | 7 srpnja, 2020

Morske alge imaju visok udio vlakana, što predstavlja blagodati za zdravlje crijeva. Velika količina antioksidanasa prisutnih u morskim algama štiti tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i štiti stanice.

Morska trava ime je koje se koristi za više oblika višestaničnih morskih algi. Rastu u crvenim, zelenim, smeđim i crnim bojama, a također se razlikuju po veličini, od mikroskopskih do velikih podvodnih. Alge dobivaju svoju energiju od fotosinteze baš kao i biljke.

Morskih algi ima na obalama širom svijeta, ali su češća sorta u azijskim zemljama. Bez obzira na to kuhate li ih, ili jedete sirove, morske alge su paket hranjivih sastojaka poput željeza, cinka, magnezija, riboflavina, tiamina, vitamina A, B, C i K.

Sadrže antioksidanse

Velika količina antioksidanasa prisutnih u morskim algama štiti tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i štiti stanice od njihovog utjecaja. Prevelika proizvodnja slobodnih radikala organizmu doprinosi zdravstvenim problemima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Morske alge bogate su biljnim spojevima poput flavonoida i karotenoida koji mogu ograničiti stvaranje i učinak slobodnih radikala.

Niskokalorične su

Morske alge nisko su kalorične, a bogate su omega-3 masnoćama i vlaknima. Zato nakon njih osjećaj sitosti traje dugo. Istraživanja na životinjama otkrile su da tvari pronađene u morskim algama pomažu u povećanju proizvodnje proteina koji učinkovito metabolizira masti.

Dobre su za zdravlje crijeva

Morske alge imaju visok udio vlakana, što predstavlja blagodati za zdravlje crijeva. Svaka neravnoteža dobrih i loših bakterija u probavnom traktu može dovesti do bolesti i budući da vlakna u morskim algama odgađaju probavu, dobre bakterije u crijevima mogu se hraniti na njoj i rasti. Oko 25 % do 75 % mase suhe morske alge sastoji se od vlakana.

Reguliraju štitnjaču

Hormoni koje ispušta štitnjača odgovorni su za rast, proizvodnju energije i popravak oštećenih stanica. Morske alge apsorbiraju veliku količinu joda iz sadržaja soli pod vodom, a jedan osušeni list može sadržavati 25 % do 168 % preporučenog dnevnog unosa joda.

Upravljanje dijabetesom

Istraživanja sugeriraju da jedenje morskih algi može pomoći u liječenju dijabetesa uravnoteživanjem razine šećera u krvi. Pomaže i kod inzulinske rezistencije.

Savjeti za uporabu morskih algi

Zahvaljujući svestranosti morskih algi, možete eksperimentirati i napraviti brojne pripreme. Apsolutno su ukusne.

Koristite ih u juhama i gulašima. Samo ih prokuhajte u vodi i procijedite. Možete ih i sitno nasjeckati.

Miješanje praha morske trave u preljevu za salatu može vašu salatu učiniti hranjivijom. Također možete nasjeckati različite vrste morskih algi i ubaciti ih zajedno u salatu.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash