Moramo li se stvarno odreći alkohola ako smo na dijetalnoj prehrani?

Istina o tome kako se alkohol uklapa u vaš plan posebne prehrane

by | 29 travnja, 2021

S toplijim vremenom okrećemo se balansiranijoj prehrani, a neki pribjegavaju i popularnim dijetalnim prehranama sa smanjenim ugljikohidratima, poput mnogima poznate keto dijete. Unatoč činjenici da je mnogi dijetetičari i liječnici osuđuju, čini se da sveprisutna ketogena prehrana nikamo ne ide. Zapravo, popularnost joj samo raste.

No, možete li piti alkohol (i dalje izbjegavati debljanje) dok ste na ovoj dijeti ili sličnoj sa smanjenim unosom ugljikohidrata? Ukratko, odgovor je “ne”, no tiče se samo početka prelaska na ovakav tip prehrane.

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i masti omogućuje tijelu da u jetri proizvodi ketone (ili masnoće koje se oslobađaju iz stanica) kako bi poslužile kao rezerva energije umjesto nestalih ugljikohidrata. Cilj je, iznenađujuće, brz gubitak kilograma, zbog čega se ova dijeta spominje gotovo jednako često kao i što je napravila jedna od sestara Kardashian. Razlog zbog kojeg medicinski stručnjaci izbjegavaju savjetovati ovu dijetu je taj što uptavo taj proces ketoze nije zdrav jer može prouzročiti neravnotežu u tjelesnoj proizvodnji glukoze i inzulina, koji su neophodni izvori energije. Što u prijevodu znači da je ipak potreban balans.

Prema TheKetogenicDiet.org, pijenje alkohola dok pijete keto utječe na gubitak kilograma. Kad vaše tijelo nema ugljikohidrate iz izvora hrane koji bi ih koristilo kao izvor energije, prilijepit će na sebe alkohol. Budući da se alkohol ne skladišti kao glikogen i kao tradicionalni ugljikohidrati, tijelo će se vratiti u ketozu nakon što na kraju izgori. Međutim, budući da gubite vrijeme sagorijevanja masnoća dok pijete, a keto dijeta već usporava metabolizam, možda ćete ustanoviti da će brzi gubitak kilograma kojem ste se nadali zastati. Svi su različiti i ne postoji način da sa sigurnošću znamo kako će ili koja vrsta alkohola utjecati na vašu individualnu sposobnost mršavljenja, pa ćete se vjerojatno morati potpuno odreći alkohola u početnoj “fazi uvođenja” bilo koje dijete, što je prvih 10 do 12 dana plana prehrane.

Nakon ove faze u svoj plan možete uvrstiti alkoholna pića s niskim udjelom ugljikohidrata ili bez ugljikohidrata, ali bez obzira na to što odaberete, možda ćete otkriti da će vam se tolerancija na alkohol znatno smanjiti. I ne samo to, već su glavobolje (!) uobičajena nuspojava keto prehrane i sličnih prehrana  s niskim udjelom ugljikohidrata, koja se lako može pogoršati dodavanjem alkohola u vaše tijelo – realno, i bez dijete se glavobolja može očekivati kao posljedica konzumiranja alkohola.

U konačnici, najbolje vam je dugoročno se ostaviti onog piva ili kaloričnog koktela nakon posla, a ako se neko vrijeme držite keto dijete, možda će vam biti bolje da u potpunosti odložite piće na dva tjedna, barem dok ne steknete nove prehrambene navike.

Foto: CabecaDeMarmore/Getty Images