Moramo li doista raditi ono što volimo? Istine i zablude o savršenom poslu

by | 12 siječnja, 2021
savršen posao

Nitko ne bi trebao raditi posao koji ga mentalno iscrpljuje do te mjere da se svakodnevno osjeća loše. No svi bismo trebali znati da ne postoji savršen posao.

U posljednjih dvadesetak godina, naglasak se sve više prebacuje na to da radimo ono što volimo. Bez obzira na to bila riječ o prolaznom poslu, izgradnji karijere, ljudima koji nas okružuju ili našem slobodnom vremenu – moderni mislioci i učenjaci savjetuju nas da ništa od toga ne činimo bez ljubavi. No ono što nam često zaboravljaju naglasiti jest činjenica da je i posao koji volimo i dalje posao, odnosno obveza. Moramo li, onda, baš uvijek voljeti ono što nam je posao? Naravno da ne, jer posao nije zabava niti odmor, a činjenice koje slijede to i dokazuju.

Posao nije zabava

Niti jedan posao, pa tako niti primjerice posao glazbenika, ne dolazi bez obveza i povremenog stresa. Bez obzira na to koliko voljeli ono što radite, naći ćete se u situacijama kad biste radije pili koktele na plaži s frendicama nego bili na radnome mjestu.

Postoje strasti koje se ne mogu pretvoriti u posao

Vaša najveća strast može biti vaš hobi, no ponekad je taj hobi nemoguće pretvoriti u izvor prihoda. Neprestano nam govore da pretvorimo aktivnosti koje volimo u posao te da ćemo tako živjeti sretno do kraja života. No nekad je konkurencija prevelika ili zarada od tog hobija premala.

Niti jedan posao nije savršen

Zasigurno znate ljude koji uživaju u onome što rade, no ako ih pitate je li njihov posao ponekad naporan i postoje li dijelovi koji su dosadni – odgovor će zasigurno biti potvrdan. Nitko ne bi trebao raditi posao koji ga mentalno crpi, no nemojte mentalnu iscrpljenost mijenjati s lijenošću. Dobro razmislite je li problem u poslu koji radite ili u vama.

Voljeti svoj posao ne znači raditi manje

Mnogi ljudi žive u zabludi vjerujući da osobe koje rade ono što vole ne rade uopće. No voljeti ono što radiš – znači ulagati u taj posao svoje vrijeme, trud i energiju više nego u bilo što drugo. Ako jako volite ono što radite, znate da radite puno više nego osobe koje svoj posao rade samo da ga odrade.

Zaključak cijele ove priče o poslu je taj da ne postoji savršen posao te posao na kojem ćete od starta raditi jako malo i ništa te dobivati značajne rezultate. Posao iz snova za svakog je drukčiji. Nekome je to posao trgovca, nekome posao medicinskog tehničara, a nekome posao kazališnog glumca. No svaki je posao težak, osobito kad ga volimo i kada u njemu pokušavamo biti svakoga dana sve bolji. Isto tako, nemojte zaboraviti da ljubav najčešće ne plaća račune, nego trud, rad i znoj te da ne postoji ništa loše ni u tome da barem nakratko radite nešto što mrzite. (Pročitajte: Evo zašto je dobro raditi posao koji mrzite bar jednom u životu)

Foto: Mailchimp/Unsplash