Evo zašto je dobro raditi posao koji mrzite bar jednom u životu

by | 6 listopada, 2020

“Čini ono što voliš i nećeš raditi ni dana”, misao je kojom se danas vode mnogi ljudi.

I dok se godinama ljudima izravno i manje izravno ukazivalo na to da se od hobija treba napraviti posao kako bi se radilo s manje stresa i više ljubavi, danas ljudi sve više uviđaju da je baš svaki posao naporan. Bez obzira na to volite li svoj posao ili ne, uvijek ćete imati teške i naizgled nepodnošljive dane te periode u kojima nećete uživati. Ako ne volite ono što radite, odlasci na posao postaju pravo mučenje, a svaki sat proveden na radnom mjestu čini se puno duži nego što doista jest. Iako nitko ne bi trebao (dugo) raditi ono što ne podnosi, iz nepodnošljivog posla, kao i drugih teških i neomiljenih životnih stvari i situacija, možete izvući nešto dobro. U nastavku vam donosimo četiri pozitivne stvari zbog kojih bi svatko, barem jednom u životu, trebao raditi posao koji ne voli.

Naučit ćete što želite, a što ne želite

Svi teški odnosi, raspala prijateljstva ili veze te pomalo mračne životne situacije sa sobom donose velike lekcije. Iz takvih životnih iskustava ponajprije naučite što želite, a što nipošto ne želite. Isto je i s lošim iskustvima na poslu. Ako radite posao koji ne volite, zapitajte se najprije zbog čega je to tako. Ako su razlog tomu nadređeni ili kolege, znat ćete što nikako ne želite od idućeg posla kada je u pitanju radno okruženje. Ako je to posao sam po sebi, znat ćete što izbjegavati kod iduće prijave za posao. Isto tako, negativno poslovno iskustvo sa sobom može donijeti i pozitivne sitnice i stvari koje želite ponijeti sa sobom. Ne zaboravite da baš svaka situacija ima dva pola te sa sobom ponesite sve ono dobro što vam je loše poslovno iskustvo donijelo.

Naučit ćete nove vještine

Bez obzira na to sviđa li vam se vaš posao ili ne, dokle god ste zaposleni, morate raditi i morate učiti nove vještine. Čak i kada mislite da vam vaš posao ne donosi ništa novo, razmislite o situacijama kroz koje svakodnevno prolazite te vaše reakcije na iste. Velika je vjerojatnost da vas vaš posao uči ponašanju u novim i još neproživljenim situacijama. Svaki vas posao tjera na rast. Nekada će se taj rad očitovati u novim vještinama koje ćete moći iskoristiti pri prijavi za novi posao, nekada će vas učiti da budete strpljivi, nekada da ne zaboravite biti moralni.

Upoznat ćete nove ljude

I na najgorim mjestima možete upoznati predivne ljude koji vam mogu otvoriti nova vrata. Ako vam ne odgovara vaše novo radno mjesto i ako radite posao koji ne volite, nemojte se zbog toga odbijati družiti s ljudima koji imaju kvalitete kojima vas mogu podučiti u bitnim stvarima.

Naučit ćete da ništa nije konačno niti bezizlazno

Nitko ne bi trebao raditi posao koji mrzi do kraja života. No ako se dovedete u situaciju da radite nešto što ne volite, morate znati da vas to ne definira kao osobu. U situacijama koje vam se ne sviđaju možete biti bijesni na cijeli svijet ili ih jednostavno prihvatiti takve kakve jesu te pokušati pronaći izlaz iz njih. Ako si za posao koji ne volite kažete da je to trenutna situacija iz koje postoji izlaz, lakše ćete pronaći energije za traženje novog, boljeg posla.

Foto: Andrew Neel/Unsplash