MODERNA TEHNOLOGIJA DONOSI i nove moderne bolesti!

by | 26 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Postoji li danas itko tko uopće ne koristi mobitel, tablet ili laptop? Sve je veći broj ovisnika o društvenim mrežama i internetu, a i na poslu smo vezani uz modernu tehnologiju. S tim blagodatima moderne tehnologije pojavile su se i nove bolesti, na što upozoravaju stručnjaci.

Mobitel nam može jako puno pomoći u životu, olakšati ga i poboljšati njegovu kvalitetu, no isto tako sa sobom nosi i neke opasnosti kojih moramo biti svjesni.

Naš mozak reagira u trenutku, stoga, kada dobijemo poruku na mobitel, otpušta se dopamin i postajemo zato sretniji i zadovoljniji. Problem je što o tim osjećajima možemo vrlo lako postati ovisni.

Kada govorimo o porukama, liječnici upozoravaju na opasnost od sljedeće bolesti – SMS vrat.

Liječnici navode da će se kroz određeni broj godina sigurno pojaviti problem s vratnom kralježnicom, bolovi u vratu, ramenima i u rukama. Često tipkamo po mobitelu koji držimo nisko u krilu, tipkajući tako u polupogrbljenom i pognutom stanju, što zna potrajati i satima.

Nomofobija predstavlja psihički poremećaj povezan sa strahom od gubitka ili gašenja pametnog telefona, a manifestira se izraženom tjeskobom zbog odsutnosti omiljenog uređaja.

Tim istim omiljenim uređajem na dan okinemo i nekoliko slika. Znate li da se od okidanja selfieja možete razboljeti? Donosimo zanimljivu vijest – u 21. stoljeću postoji opasnost od zadobivanja selfie lakta!

Kada radimo neuobičajene i prisilne položaje, na primjer, kada istežemo ruku za selfie, možemo zadobiti oštećenje i istegnuća, što rezultira bolovima u pojedinim dijelovima oko zglobova, najčešće tetivama.

Na popisu se pronašla i jedna muška bolest, hipertermija skrotuma. Učestalo držanje laptopa u krilu zagrijava testise.

Pretjerano zagrijavanje testisa loše utječe na plodnost muškaraca, stoga bi to svakako trebalo izbjegavati.