Jako dobri razlozi zašto mobitel ne biste smjeli nositi na toalet

by | 21 studenoga, 2020

Prema istraživanju koje je proveo Huawei prošle godine na 2585 Hrvata pokazalo se da čak 54,6 posto ljudi mobitel ne ispušta iz ruke ni dok odlaze na toalet, a njih 44,7 posto mobitel nosi i na tuširanje, pranje zubi… Odlazak na toalet postao je sinonim za provođenje vremena na mobitelu. No ta navika može biti jako štetna, kako za našu probavu i zdravlje tako i za naš um, kako prenosi Thrillist.

Pranje ruku postaje bezvrijedno
Kad svoj mobitel ponesete u zahod, izlažete ga mnogim klicama i bakterijama poput salmonele. Razni higijenski stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog osoba koji nose svoje mobitele u kupaonicu. Kažu da kada obavljate nuždu, mobitel prebacujete iz ruke u ruku te na njega nanesete sve bakterije koje se nalaze oko vas, pa čak i pranje ruku postaje bezvrijedno! To je zato što su se bakterije do tada “zalijepile” za vaš mobitel koji opet držite u rukama – i nakon pranja.

Povećavate šanse za pojavu hemoroida
Kad na toaletu ostanete duže od 20, 30, 40 minuta, radite nepotreban pritisak na rektum, što može uzrokovati hemoroide i definitivno pogoršati situaciju ako ih već imate, kako tvrdi dr. Partha Nandi: “Produžavanjem ovog pritiska možete pogoršati gastrointestinalne probleme, a problem koji je umjeren može postati vrlo ozbiljan.” Uz to, neugodan položaj sjedenja na zahodu može pogoršati probleme sa živcima i kukovima.

Vaš mozak treba pauzu
Kupaonica je nekoć bila mjesto bez ometanja i tehnologije. To više nije tako, što nije dobro za mentalnu aktivnost. Obavljanjem nužde inače ste svome mozgu dali kratki predah od mnogobrojnih obveza i problema, ali mobiteli to više ne dopuštaju.

IZVOR: VECERNJI.Hr

Foto: Unsplash