Je li dijeljenje kreveta s djecom pametno ili ne?

by | 23 svibnja, 2020

Kad vas dijete upita možete li leći kraj njega ili mu dati još jedan zagrljaj, zaboravite riječi stručnjaka i poslušajte dijete, savjetuje mama Stacey koja stoji iza bloga The Soccer Mom. Živi u Texasu sa suprugom i troje djece te svakodnevno daje savjete o raznim temama iz vlastitog iskustva.

Tako je odlučila progovoriti o temi koja izaziva vječnu raspravu: spavanju s djecom. Dok jedni od rođenja svoje bebe uče na spavanje u vlastitom krevetu i sobi, drugima nema ništa slađe nego okupiti cijelu obitelj na jednome mjestu.

Dijeljenje kreveta s djecom i stručnjaci smatraju višestruko korisnim, a ovo je njezin savjet.

“Suprug i ja pokušavamo što je moguće brže smjestiti naše djevojčice u krevet kako bismo dovršili kućanske poslove. Naravno, one uvijek žele još jednu priču, još jedan zagrljaj ili poljubac. Iako smo zaposleni i nemamo tih par minuta da legnemo kraj njih, a i čuli smo tvrdnje da je to loša navika, u glavi mi se javlja glas i šapuće: ‘Ovaj trenutak nikad nećeš moći vratiti’”, napisala je Stacey koja je s vremenom shvatila da je taj uporni glas istinit.

Kako kaže, puno puta je tu misao pokušala utišati jer je umorna ili ima puno posla ili samo želi otići u vlastiti krevet. No jedne večeri se predala.

“Šuljala sam se na prstima van iz dječje sobe. Moja najmlađa kći je duboko disala, oči su joj bile zatvorene. Spavala je. Kao da je osjetila da izlazim, na licu joj se razvukao osmijeh i prošaputala je: ‘Mama, možeš li me još jednom zagrliti?’ Ovoga puta sam odgovorila da mogu i uvukla se kraj nje u krevet. Sretno je uzdahnula i odmah zaspala. Srce mi se rastopilo i poželjela sam da ovaj trenutak traje vječno. Umalo sam ga propustila”, nastavila je tekst koji je objavila na svom blogu.

Sama sebi rekla je da će prestati slušati stručnjake koji tvrde da je to loša navika i da ovakve trenutke neće uzimati zdravo za gotovo.

“Ako djeca žele da ih ušuškate i budete kraj njih dok ne zaspu, tko su drugi da vam kažu da je to loša navika? Moći provesti ove posebne trenutke s djecom na kraju dana je blagoslov zato što jednoga dana to više neće tražiti. Možda se to neće dogoditi sutra, ni za godinu dana, ali doći će dan kad djetetu neće nedostajati taj još jedan zagrljaj. Neće trebati još jednu priču koja će ga uspavati”, tvrdi.

Ističe da sve ono što vas čeka možete obaviti kasnije. I oprati posuđe i rublje i platiti račune.

“Ne brinite se. Tih stvari će biti i za 20 godina. Ali ovog malog trogodišnjaka koji želi samo još jednu priču ili zagrljaj neće. Taj trogodišnjak će odrasti i to će se dogoditi brzo i naglo. Naša djeca će naučiti sama se uspavati. Zato sada, dok su još mala, ispunite im želju. Recite ‘da’ sada, dok vas još trebaju. Mi zagrljaje i priče više ne propuštamo. Čak i kad sam preumorna, pronađem vremena za svoje cure. Dan ima 1440 minuta, a djeca od vas traže samo par”, zaključila je.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels