Mnoge se bolesti puno brže razvijaju ako žena uđe rano u menopauzu

by | 16 ožujka, 2020

Žene koje ranije ulaze u menopauzu, pod većim su rizikom za mnoge zdravstvene probleme u kasnije životu, kako prenosi Yahoo. Znanstvenici Sveučilišta Queensland izradili su studiju na više od pet tisuća žena u dobi od 40 do 50 godina, tijekom vremenskog razdoblja od 20 godina.

Otkrili su da žene koje ulaze u menopauzu prije 50. godine imaju veću šansu za razvijanje morbiditetnih bolesti do 60. godine te trostruki rizik za razvijanje istih nakon spomenute dobi.

U brojkama, 71 posto žena koje su ušle u ranu menopauzu razvilo je morbiditetne bolesti do 60. godine, u odnosu na 55 posto žena koje su ušle u menopauzu sa 50 ili 51 godinom, objasnio je autor studije Xiaolin Xu.

Menopauza nastupa kad žena prestane dobivati menstruaciju te više ne može ostati trudna prirodnim putem. Yahoo prenosi da je to sasvim normalan dio procesa starenja i obično se događa između 45 i 55 godine života.

Da bi otkrili rizike rane menopauze, istraživači su svake tri godine ispitanicama davali dodatne upitnike. Prve su upitnike ispunile još 1996. godine.

Pritom su bilježili slučajeve kada su žene oboljele od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, srčanog udara, artritisa, osteoporoze, astme, depresije, anskioznosti, raka dojke ili kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP).

Multimorbidnost je definirana kao dijagnosticiranje ili liječenje za dva ili više opisana stanja. Rezultati pokazuju da su žene koje su ušle u ranu prirodnu menopauzu (ne izazvanu liječenjima), kasnije sklonije zdravstvenim komplikacijama.

“Otkrili smo i da je rana menopauza povezana s učestalim individualnim kroničnim stanjima”, kaže Xu. Rezultati su ostali isti i nakon prilagođavanja čimbenika koji utječu na zdravlje, kao što su razina vježbanja, indeks tjelesne mase i pušenje.

Znanstvenici naglašavaju da nije jasno stvara li rana menopauza zdravstvene probleme, već da postoji veza između njih.

IZVOR: NOVILIST.HR