MLADE MAME, OPREZ! Ove savjete nikako nemojte slušati!

by | 17 lipnja, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako ste doživjele majčinstvo, pogotovo kad je riječ o prvom djetetu, vjerojatno ste se kao i većina mama susrele s velikim brojem nelogičnih i smiješnih savjeta. Donosimo vam nekoliko najčešćih i najbizarnijih koje nikako ne biste trebale poslušati.

DAJ MU / JOJ TO JESTI, NEĆE MU BITI NIŠTA
Kad je u pitanju prehrana dojenčeta, sva literatura, kao i pedijatri, složni su u jednom – djetetu do četvrtog mjeseca života, koje dobro dobiva na težini, nije potrebna nikakva dohrana osim mlijeka. Zato kad vam idući put baba Anđelka kaže da mu slobodno date malo krumpira jer je mekan i topi se u ustima, ili malo sarme jer mu „neće biti ništa“, sjetite se da je medicina od doba babe Anđelke samo napredovala i da su preporuke pedijatra ipak stručnije.

NEMOJ GA / JU PREVIŠE MAZITI / NOSITI RAZMAZIT ĆEŠ GA / JU
Bebice nisu emotivni manipulatori koji će svaki vaš zagrljaj pretvoriti u svoju korist. Bebicama je ljubav potrebna. Nemojte ga puštati da plače jer će tako „ojačati pluća“, utješite ga. Psiholozi su složni u tome da djetetu koje previše plače, plač postaje navika i plače samim time češće od djeteta koje se umiri.

JA SAM SVOME DJETETU TO TAKO / MOJE DIJETE JE TO TADA….
Dijete vam nije prohodalo s deset mjeseci kao Marinino dijete  ili nije progovorilo s osam mjeseci kao Anino dijete? Sjetite se toga da su mamice sklone preuveličavati kad je u pitanju njihovo dijete, a nakon toga sjetite se toga da nije svako dijete isto. Samo zato što je nečijem dijetetu nešto odgovaralo ne znači da će odgovorati i vašem. Vaše dijete je jedinstveno i posebno i tako ga i tretirajte. Nikad se ne zamarajte usporedbama, u redu je da odgajate svoje dijete na svoj način.