Evo koje mitove trebate zaboraviti kad je riječ o dojenju

by | 6 siječnja, 2020

Dojenje je najbolji način hranjenja djeteta, no neke majke ne uspijevaju uspostaviti ili nastaviti uspješno dojenje.

Razlog tome često su krive informacije koje dođu do mladih mama, a od velike pomoći može im biti Mali savjetnik za uspješno dojenje Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Autorice priručnika, patronažne sestre Željka Skukan Šoštarić i Dinka Barić, na jednom su mjestu objedinile sve što treba znati o dojenju.

Prvi mit je da neke žene ne proizvode dovoljno mlijeka. Istina je da većina majki, ako od početka doje na pravi način, proizvodi dovoljno mlijeka. Pravi način podrazumijeva dojenje na zahtjev, koliko god dijete želi, u pravilnom položaju te bez davanja ičeg drugog osim dojke (uključujući dudu).

“Količina mlijeka će se povećati ovisno o pražnjenju. Što majka više doji, to će mlijeka biti više. Veličina grudi ne utječe na količinu mlijeka jer je žljezdano tkivo jednako”, kažu autorice brošure.

Idući mit je da se količina mlijeka može povećati većim unosom tekućine te kako treba čekati da se dojka “napuni”. Tekućina pomaže samo ako je majka dehidrirana, a propušta li podoj, tijelo će smanjiti proizvodnju mlijeka. Što se tiče zabluda o učestalosti i trajanju podoja, često čujemo kako ga treba ograničiti jer dijete većinu potrebnog dobije u prvih 10 minuta. Patronažne sestre kažu da dijete treba pustiti da samo odredi duljinu podoja, a ako je uspavano, u prvim ga tjednima treba buditi svaka tri sata. Broj podoja u 24 sata ne smije biti manji od osam. Sljedeći mit odnosi se na prehranu majke tijekom razdoblja dojenja. Zabluda je da je neka hrana zabranjena jer uzrokuje grčeve kod djeteta. Preporučeno je, navodi se u vodiču, hraniti se raznovrsno, svježim namirnicama, u skladu s godišnjim dobom i podnebljem. Zlatna je preporuka jesti što manje konzervirane i obrađene hrane.

Nijedna hrana nije sigurni uzrok grčeva. Tek ako se posumnja da neka namirnica izaziva probleme, treba je izbaciti i postupno opet uvoditi te pratiti reakcije. Nakon alkoholnog pića, nastavlja se u vodiču, treba izbjegavati podoje sljedeća dva-tri sata. Nije se potrebno izdajati jer će se alkohol izlučiti iz mlijeka. Savjetuje se izbjegavati alkohol kod dojenja djece mlađe od dva mjeseca. Česta zabluda je i da žena ne može zatrudnjeti dok doji, što nije istina jer to ovisi o povratku menstruacije, a iako je dojenje odgađa, nikako je ne isključuje.

“Ne” dudi varalici prvih mjesec dana

Duda varalica može omesti dojenje, posebno u početku. Duda umjesto sisanja može smanjiti proizvodnju mlijeka i poremetiti pravilnu tehniku dojenja.

Dijeta tijekom dojenja

Dijeta je dopuštena, ali je poželjno odgoditi je dva mjeseca nakon porođaja i ne smanjivati unos kalorija ispod 1800. Nije uputno mršavjeti više od dva kilograma u mjesec dana.

IZVOR: 24SATA.HR