Dermatolozi upozoravaju da pod svaku cijenu izbjegavate ove beauty navike kad su u pitanju miteseri

Samo zato što je nešto popularno ne znači i da je zdravo za kožu

by | 2 ožujka, 2023
Beauty navike koje stvaraju mitesere

Akne nikad nisu zabavne, ali u najmanju ruku većina njih nakon par dana sama se smanji i nestane. Ali miteseri, oni su potpuno druga priča. Daleko su tvrdoglaviji i donose puno veći izazov s kojim se morate nositi u svakodnevnoj rutini njege kože.

Miteseri ili komedoni nisu ništa drugo doli nakupine prirodno izlučenog sebuma u porama. Najčešće se stvaraju na masnijim dijelovima lica, primjerice na T-zoni poput nosa i čela. Vole se tvrdoglavo utaboriti i ne reagiraju na većinu proizvoda za čišćenje i njegu. Čak i ako uspijete dio njih “zalijepiti“ na traku za uklanjanje mitesera, već je sutradan situacija ista.

Što dakle možete učiniti? Za početak, možda je važnije ono što biste trebali eliminirati iz svoje rutine njege kože da biste prevenirali njihov nastanak. Jer puno je lakše spriječiti pojavu mitesera nego ih ukloniti kad se pojave. Stoga dermatolozi savjetuju da se ove beauty navike izbjegavaju u širokom luku kad su u pitanju miteseri.

Četiri pogreške koje pogoduju nastanku mitesera

Beauty navike koje stvaraju mitesere

Slojevito nanošenje njegujućih proizvoda

Nanošenje što više preparativnih proizvoda, uključujući i razne serume, maske, hidratantne kreme i ulja trenutačno je popularna rutina njege lica. Međutim, ovaj trend (koji, sigurni smo, mnogima pomaže) može uzrokovati mitesere.

Slojevito nanošenje njegujućih proizvoda može pretvoriti blago komedogene ili nekomedogene sastojke u komedogene, odnosno u one koji začepljuju pore i izazivaju razvoj akni i mitesera. Ovo se posebno odnosi na osobe koje imaju mastan ili kombinirani tip kože.

Preskakanje jutarnje rutine čišćenja

Mnogi savjetuju da je ujutro dovoljno lice umiti vodom i nastaviti s njegujućom rutinom (slojevitim nanošenjem njegujućih proizvoda). Međutim, nakon što ste prije spavanja nanijeli serum i noćnu kremu i/ili ulje povrh svega, tijekom noći koža lica izlučuje sebum i znoji se. Stoga je sve te slojeve potrebno ukloniti s lica odgovarajućim i neisušujućim preparatom za čišćenje prije negoli nagomilate proizvode za dnevnu njegu lica.

Beauty navike koje stvaraju mitesere

Korištenje grubih fizičkih pilinga

Preučestalo korištenje pilinga, posebno kad je u pitanju mehanički piling s grubim zrncima, također može ubrzati proizvodnju masnoće i pogoršati mitesere. Najbolji način kako se riješiti mitesera jest nanošenje pilinga najviše jednom do dva puta tjedno (ovisno o vašem tipu i stanju kože), kao i preparati za čišćenje koji su formulirani za vaš tip kože.

Netraženje profesionalne pomoći

Iako može biti primamljivo uzeti stvari u svoje ruke da biste sami uklonili mitesere, najbolje je obratiti se stručnjacima kako ne biste riskirali oštećenje kože, infekcije ili ožiljke. Ako imate puno mitesera, najbolja opcija je jednom mjesečno (ili u dogovoru s dermatologom) rezervirati termin za profesionalno mehaničko čišćenje lica da biste smanjili vidljivost i pojavu mitesera.

Pročitajte: Najbolje namirnice za besprijekoran ten i blistavu kožu bez bora

Foto: iStock/Getty Images Plus