“MISTERIOZNO” SE DEBLJATE, a ne jedete puno? Obavezno otiđite liječniku!

by | 8 rujna, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitnjače, često dovodi do debljanja, tj. remeti regulaciju tjelesne težine.

Jedan od razloga može biti opstipacija (zatvor), no uzrok su često i napadaji prejedanja, povezani s osjećajem umora i klonulosti te nedostatkom energije.

Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljikohidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije te nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno prilagoditi prehranu.

“Preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom. Treba krenuti sa smanjivanjem ugljikohidrata koji dolaze iz kruha, tjestenine, riže, keksa i zaslađenih sokova, jer prevelik unos ugljikohidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena – savjetuje nutricionist Nenad Bratković.

Smijemo jesti ugljikohidrate iz povrća bez škroba, voća, grahorica i žitarica kao što su zob, heljda, quinoja, a eventualno ječam i raž. Treba smanjiti upotrebu suncokretova i sojina ulja, a povećati unos maslinova te uključiti u prehranu plavu ribu. Dobar su izbor i laneno ulje, lanene sjemenke te omega-3 iz badema i oraha.

Vrlo je važno redovito doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom – zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Prehranu treba organizirati u pet do šest obroka tijekom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade prijepodne, i pola šake badema poslijepodne.

Uz svaki obrok preporučuje se unositi malo proteina, da bi se zavarala glad, a najbolji izvor su ribe, grahorice, žitarice i orašasti plodovi te bjelanjak. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidansima, kao što su borovnice, trešnje, cikla i rajčice. Izbjegavajte one koje ometaju rad štitnjače, kao što su brokula, kupus, prokulice, cvjetača, kelj, špinat, soja i kikiriki.

Preporučuje se i redovita tjelesna aktivnost kako biste podigli razinu hormona sreće serotonina i endrofina, ali i potaknuli procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24sata.hr