Mislite li da zaštita od plave svjetlosti na vašim naočalama ima smisla?

by | 25 svibnja, 2020

Kad ste posljednji put provjerili koliko vremena provodite na mobitelu, gledajući u zaslon računala, ekran televizora ili čitajući knjige na e-čitaču? Brojka bi mogla biti zastrašujuća.

Kako život postaje sve ovisniji o takvim malim ekranima, tako raste i broj proizvoda namijenjenih ublažavanju njihovog učinka na vašu kožu, tijela i mozak. Jedan od najvažnijih takvih proizvoda sasvim sigurno su naočale sa zaštitom od plave svjetlosti.

Proizvođači takvih naočala tvrde da one štite vaše oči od štetnih zračenja svjetlosti koja se emitira iz svih vaših omiljenih uređaja.

Što je uopće plava svjetlost?

“Plava svjetlost je mnogo složenija nego što to možda mislite”, kaže Sheri Rowen, oftalmologinja i članica savjetodavnog odbora za zdravlje Eyesafe Vision.

“Svjetlost se sastoji od elektromagnetskih čestica zvanih fotoni koji putuju u valovima”, kaže dr. Rowen te dodaje: “Ove valne duljine vidljive i nevidljive svjetlosti mjere se u nanometrima (nm); što je kraća valna duljina, veća je energija.”

“Ljudsko oko opaža samo dio vidljivog svjetla elektromagnetskog spektra, koji se kreće 380-700 nm i predstavljen je ljubičastom, indigo, plavom, zelenom, žutom, narančastom i crvenom bojom”, kaže ona.

“Plava svjetlost, poznata i kao visokoenergetska vidljiva (HEV) svjetlost, ima najkraću valnu duljinu vidljive svjetlosti (između 380-500 nm) i zbog toga proizvodi najveću količinu energije”, objasnila je.

Ta plava svjetlost dolazi s mnogih vaših digitalnih uređaja, ali i iz drugih umjetnih izvora (poput uličnih svjetiljki i unutarnje rasvjete) i prirodno dolazi od Sunca. Zato se plava svjetlost smatra potrebnom za vitalne funkcije, poput regulacije zdravog cirkadijanskog ritma (prirodni ciklus budnosti i spavanja u tijelu), kako kaže dr. Rowen. Ali mogu se pojaviti i problemi.

Je li plava svjetlost štetna za vaše oči?

Vjerojatno ste već čuli da plavo svjetlo nije sjajno za zdravlje očiju. Zapravo, Ashley Katsikos kaže da, s vremenom, kumulativno izlaganje plavoj svjetlosti HEV može dovesti do određenog dugoročnog oštećenja očiju, uključujući potencijalno oštećenje stanica mrežnice, dobnu degeneraciju makule (oštećenje određenog dijela vaše mrežnice, što može dovesti do sljepoće), katarakte u ranom stadiju, suhoće očiju i brojnih drugih stanja.

Međutim, drugi profesionalci i Američka akademija za oftalmologiju (AAO) drže da, iako prekomjerna izloženost plavoj svjetlosti i UV zrakama Sunca može povećati rizik od bolesti očiju, nije dokazano da mala količina plave svjetlosti koja dolazi s računalnih ekrana može oštetiti vid.

“Koliko sada možemo reći, plava svjetlost ne šteti ljudskom oku”, kaže Sunir Garg, glasnogovornica Američke akademije za oftalmologiju i profesorica oftalmologije na Wills Eye Hospitalu.

“Plavo svjetlo je prirodni oblik svjetlosti prisutnog u Suncu – vani dobivate puno više plave svjetlosti nego što je to slučaj s korištenjem ekrana vašeg telefona, čak i ako sjedite pred ekranom nekoliko sati dnevno. Ljudsko oko je napravilo prilično dobar posao tijekom tisuća godina evolucije filtriranjem većine štetnih zraka svjetlosti od sunca, pa čak i iz telefona ili tableta te drugih ekrana”, tvrdi ona.

No, činjenica je da ljudi provode puno više vremena pred malim ekranima nego što se to preporučuje. Zato dr. Rowen ističe da “iako je količina svjetlosti koju emitiraju digitalni zasloni doista mnogo manja od one sunčeve svjetlosti, sada provodimo više vremena ispred ekrana ne znajući posljedice kumulativnog učinka ove male doze zračenja na oči”. Osim toga, zahvaljujući tehnološkom napretku, prikazi su sve svjetliji, a njihova integracija u svakodnevni život postaje sve složenija, kako kaže ona.

Također, ona ističe da je vrijedno napomenuti da rizik od plavog svjetla može predstavljati veći zdravstveni rizik za djecu i mlade (mlađe od 20 godina) koji su posebno osjetljivi jer imaju vrlo bistru leću, a samim tim i minimalnu plavu filtraciju.

S vremenom, kako leća u ljudskom oku stari, ona “postaje sve žuća, filtrirajući većinu plave svjetlosti kojoj smo izloženi”, kaže ona te dodaje: “Ne znamo dugoročne posljedice ovog visokog intenziteta plave boje kojoj će današnja djeca biti izložena idućih 80 godina svog života prilikom uporabe digitalnih uređaja.”

Što kažu istraživanja?

Izvješće koje su objavili French Agency for Food, Environment, and Occupational Health & Safety 2019. godine potvrđuje da dugotrajno izlaganje mrežnice plavom svjetlu pridonosi nastanku degeneracije mrežnice, tvrdi dr. Rowen. Pregled istraživanja za 2018. godinu objavljen u časopisu International Journal of Ophthalmology utvrdio je da, iako određena količina plave svjetlosti može pospješiti razvoj ljudskog oka i regulirati cirkadijanski ritam, štetni učinci plave svjetlosti mogu uključivati ​​stupanj oštećenja rožnice, kristalne leće i mrežnica u ljudskom oku, kako piše Shape.

Iako, dr. Garg nudi kontraargument, ističući da su postojeće studije uglavnom obavljene na štakorima te da su njihove oči izlagane “stvarno jakoj plavoj svjetlosti – ponekad stotinu ili tisuću puta jačoj nego što bi bila prisutna na telefonima”.

No, ono oko čega se svi slažu je da još uvijek ne postoji dovoljno istraživanja koja bi nam omogućila da u potpunosti shvatimo utjecaj plavog svjetla na ljudsko oko i vid. Također, stručnjaci se slažu da prekomjerno gledanje u male ekrane zasigurno može rezultirati digitalnim naprezanjem oka i/ili suhim očima i vjerojatno će utjecati na promjene u vašem cirkadijanskom ritmu.

Što je uopće digitalno naprezanje očiju?

Digitalno naprezanje očiju je stanje koje obuhvaća opću nelagodu očiju nakon upotrebe zaslona i obično rezultira suhim očima, glavoboljom i zamagljenim vidom.

Iako proizvođači naočalnih leća s premazom, odnosno zaštitom od plave svjetlosti tvrde da one smanjuju pretjeranu količinu plavog svjetla i pomažu uravnotežiti vaš unutarnji sat, stručnjaci su još uvijek podijeljeni oko stvarnog učinka ovakvih naočala, baš kao i oko utjecaja plave svjetlosti na naše zdravlje.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Designecologist from Pexels