Mislite li da vam jedan avokado dnevno može pomoći riješiti se kilograma?

by | 30 srpnja, 2020

Možda vam se čini proturječnim jesti namirnice bogate mastima i gubiti centimetre u struku, ali dijetetičarka Melissa Meier kaže da je možda baš to ključno.

Ako u najpoznatiju internetsku tražilicu Google upišete “dijetalne namirnice”, dobit ćete milijune rezultata u par sekundi. Na popisu su maslac od kikirikija, banane i zeleni čaj, ali najčešće se spominje avokado. S obzirom na to da je poznato kako je riječ o namirnici punoj masti, mnoge zbunjuje prijedlog pa je dijetetičarka Melissa Meier za portal Body and Soul pojasnila o čemu je riječ.

“Avokado je prepun zdravih mononezasićenih masnih kiselina i pobjednik po pitanju koristi za zdravlje srca i mozga. Izvor je i vlakana, sadrži ih čak 10 grama u jednom prosječnom avokadu”, pojašnjava Meier.

Upravo je ova kombinacija zdravih masti i vlakana odlična za sve koji žele smršavjeti jer vas čini sitima.

“I to nije sve. Avokado obiluje kalijem, koji je važan za rad srca i mišića, kao i vitaminima C i E. Osim toga, nudi i dozu polifenola, kao i beta-karotena”, priča Meier.

Međutim, nijedna namirnica nije čarobna i ne može smanjiti tjelesnu težinu. Najvažnije je, ističe dijetetičarka, kontrolirati veličinu porcija.

“Trebate potrošiti više kalorija nego što ih unesete, a to će dovesti i do užeg struka”, napominje.

Jedan prosječan avokado sadrži 400 kalorija. To je ekvivalentno jednom obroku pa nije idealan za mršavljenje, ali ne znači da ne može biti dio dijete ako se mudro rasporedi.

“Preporučujem da se odlučite za samo četvrtinu avokada dnevno. Tako ćete iskoristiti sve njegove dobrobiti, ali unijeti pametnije sto kalorija”, pojasnila je.

Posljedica je da će vam i struk biti zahvalan na tome.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Lisa Fotios from Pexels