Mislite li da ispravno perete zube? Ovaj viralni TikTok video mogao bi vas razuvjeriti

by | 29 svibnja, 2020

Kako se brinete o oralnoj higijeni? Vjerojatno navečer četkate zube minutu do dvije. Neki poslije očiste zube koncem, a temeljiti na kraju koriste i vodicu za ispiranje usta.

Žao nam je što vas moramo razočarati, ali ako je to vaš režim, redoslijed nije dobar.

Čišćenje zuba koncem i ispiranje vodom za usta su važni alati za održavanje oralne higijene, ali važno je kada se što radi.

Kad je korisnica TikToka prije par dana objavila video u kojem je pokazala večernji režim svog supruga, razvila se debata na ovu temu.

“On kaže da se usta prvo ispiru vodicom za ispiranje, onda se koristi zubni konac, a onda četkaju i na kraju ispiru sredstvom koje sadrži fluor. Ako ih ispirete vodicom s dodatkom alkohola nakon pranja, uklanjate sav fluor koji ste pastom nanijeli na zube”, kaže Kassy, čija je objava skupila više od 700.000 lajkova.

Stomatolog dr. Suhail Mohiuddin odgovorio je snimkom na objavu.

“Ako vam desni krvare, koristit ćete vodicu za ispiranje usta na alkoholnoj bazi prije četkanja zuba. Ako to nije slučaj, ne morate. Nakon toga četkate zube dvije minute, a onda koristite zubni konac”, pojasnio je.

Vodicu za ispiranje usta s fluorom savjetuje koristiti na kraju rutine jer je smatra važnom za smanjenje rizika od nastanka karijesa. Također savjetuje da ovaj postupak obavezno radite navečer.

Oralna higijena je proces koji pomaže u borbi s karijesom, bolesti desni i drugih tegoba. Nedavno istraživanje pokazalo je da se oralno zdravlje povezuje i s bolestima srca, dijabetesom, ali i upalom pluća.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash