Mimoza torta

by | 18 srpnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 12 bjelanjaka
  • 360 g šećera
  • 12 žlica mljevenih keksa
  • 12 žlica mljevenih oraha

Za kremu:

  • 12 žumanjaka
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 žlice gustina
  • 8 dl mlijeka
  • 250 g maslaca

Ostali sastojci:

  • 6 dl slatkog vrhnja
  • 200 g pečenih mljevenih lješnjaka
  • 200 g eurokrema

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne dobije čvrst snijeg.
2. Dodati mljevene kekse i orahe pa polako promiješati.
3. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečeni biskvit vertikalno prerezati dva puta kako bi se dobile tri kore.

Krema:

1. U odgovarajuću posudu uliti 7 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom u prahu, a potom dodati puding od vanilije, gustin i preostalo mlijeko. Dobro umutiti mikserom kako ne bi bilo grudica.
3. Pripremljenu smjesu uliti u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni puding dodati omekšani maslac i umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati eurokremom, a potom nanijeti 1/3 žute kreme, posipati s malo mljevenih lješnjaka i premazati slojem šlaga. Postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal. Gotovu tortu dekorirati po želji.

Izvor: Dobra hrana