


Sastojci:
Za biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 100 g krupno sjeckanih oraha
- 2 žlice brašna
Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 150 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 5 dl mlijeka
- 2 žlice brašna
- 100 g čokolade
- 200 g margarina
- 100 g sjeckanih grožđica
- 1/2 bočice ekstrakta kruške
- 160 g šlaga
- mineralne gazirane vode po potrebi
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati sjeckane orahe i brašno te polako promiješati. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC.
Krema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanilin šećer, mlijeko i brašno. Zatim kuhati na pari miješajući dok se ne dobije gusta krema.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje otopiti.
3. Grožđice natopiti ekstraktom kruške.
4. Ohlađenu kremu od žumanjaka pomiješati s omekšanim margarinom i umutiti mikserom. Potom dodati ocijeđene grožđice i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Biskvit premazati pripremljenom kremom.
2. Posebno umutiti prašak za šlag s malo gazirane vode. Nanijeti preko kreme i ravnomjerno rasporediti. Ostaviti u hladnjaku da se stegne pa narezati na kocke.
Izvor: Dobra hrana



