Međunarodni je dan zaštite životinja, ali zaštitimo ih i volimo svakog dana

by | 4 listopada, 2022
međunarodni dan zaštite životinja

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada u spomen na Svetog Franju Asiškog.

Prijatelji životinja ove godine imaju posebno dobar razlog za proslavu Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada. Zahvaljujući inicijativi udruge Prijatelji životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja.

“Na stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažemo prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu: potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene”, navode Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da u subotu 8. listopada 2022. od 10 do 16 sati posjete zagrebački park Bundek, gdje će se, u organizaciji Grada Zagreba, obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja.

Osim prisutnih brojnih štandova udruga za zaštitu životinja, tim povodom već se gotovo tradicionalno organizira Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u ukusnim veganskim jelima.

“Kad govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima… Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, ističe Ivana Lunka, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj.

Pojašnjava da je uvažavanje svih života smisao ovoga dana, koji se slavi od 1925. godine svakog 4. listopada, kad se obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja, koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi!

“Životinje trebaju naša dobra djela ne samo 4. 10., nego tijekom cijele godine”, poručuje Ivana Lunka.

Prijatelji životinja zaključuju da će nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja, koji se nije mijenjao od 2017. godine, sigurno pridonijeti boljoj zaštiti životinja, ali i da ih već danas svatko od nas može zaštititi tako da ih ne napušta, ne kupuje, ne jede, ne nosi njihovu kožu, krzno, vunu i svilu, ne posjećuje zoološke vrtove i kupuje veganske proizvode koji nisu testirani na životinjama.

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, na društvenim mrežama možete podijeliti svoja razmišljanja o pravima životinja i što svakodnevno činimo kako bismo im pomogli. Time se aktivno zalažete za ukidanje iskorištavanja, patnje i ubijanja životinja, a promjenom svojih životnih navika izravno sudjelujete u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste.

Stoga Prijatelji životinja poručuju da se Međunarodni dan zaštite životinja obilježi aktivno naglašavajući da upravo pojedinci mogu učiniti svaki dan mnogo za životinje. Pozivaju i lokalne zajednice da obilježe ovaj važan datum provedbom Zakona o zaštiti životinja, odnosno kontrolom mikročipiranja pasa i financiranjem kastracije pasa i mačaka – stoji na web stranicama prijatelji-zivotinja.hr.

Međunarodni dan zaštite životinja neka svima bude poticaj da odvoje vrijeme i upoznaju se s pokretom za prava životinja, radom udruga za zaštitu životinja i informacijama na koje se sve načine životinjama može pomoći.

Listopad je poznat kao mjesec u kojemu se slavi ljubav prema životinjama! Počinje Svjetskim danom vegetarijanstva (1. listopada) kad brojni slave izbacivanje životinja sa svojih tanjura. Slijedi Svjetski dan životinja s farma (2. listopada), koji skreće pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda životinja s farma. Tijekom listopada potiče se razmišljanje o našem odnosu prema životinjama i navikama kojima utječemo na njihovu sudbinu, sudbinu drugih ljudi, okoliša i vlastita tijela. Prijatelji životinja pozivaju sve da potpišu građansku inicijativu “Okončajmo doba klaonica” kojoj je cilj prikupiti milijun potpisa da se u Europi počne ulagati u tehnologiju proizvodnje biljnog i kultiviranog mesa, odnosno mesa za koje ne stradavaju životinje i okoliš.

Foto: Unsplash, Instagram