Mediteranski način prehrane najpogodniji za zdravlje

by | 27 veljače, 2013

Mediteranski način prehrane smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pokazalo je nedavno španjolsko istraživanje. U studiji je sudjelovalo oko 8.000 ljudi starosne dobi 55 – 80 godina, i to uglavnom pušači, dijabetičari, i oni koji su imali problema s debljinom.

Mediteranska prehrana bazira se na velikim količinama voća, povrća, ribe, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i zdravih masti poput maslinovog ulja, ali i male količine crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Ispitanici koji su bili na mediteranskoj prehrani jeli su ribu tri puta tjedno, pet porcija voća i povrća, koristili maslinovo ulje, te jeli orašaste plodove svaki dan.

Poticani su da jedu bijelo meso umjesto crvenog, te su najmanje tri puta tjedno konzumirali grah, grašak i leću.

Također, pili su jednu čašu vina dnevno za vrijeme jela, a zamoljeni su da izbjegavaju industrijski proizvedene slatkiše, te da ograniče potrošnju mliječnih proizvoda i prerađenog mesa.

Osobe koje su bile na mediteranskoj prehrani imali su za 30 posto manje izglede da će doživjeti srčani ili moždani udar, ili smrt uzrokovanu srčanim bolestima, u usporedbi s onima koji su bili na dijeti s niskim unosom masnoća.

Izvor: Mail Online