U Zagrebu je otvoren centar za trudnice i majke. Začetnice nam otkrivaju cijelu priču

U Zagrebu otvoren cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji

by | 19 listopada, 2023

“Potrebno je cijelo selo…” Puno smo puta čuli ovu poslovicu, ali istina je da većina današnjih majki nema to selo. Suvremen način života, iako nam je dao puno, izgurao je zajednice koje su nekad činile veliku podršku ženama i majkama. Zbog toga se trudnice danas često osjećaju zbunjeno i prestrašeno, a majke preopterećeno i usamljeno.

To pokušavaju promijeniti tri nevjerojatne žene i majke – Una Pašić Gregović, certificirana porođajna i postpartum doula i porođajna edukatorica, Stamenka Pašić, doula i učiteljica joge i bodyworka i Kristina Hrvoić Podhraški, certificirana postpartum doula, porođajna edukatorica i savjetnica za dojenje koje su predstavile Mati centar –  cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji.

Njegove začetnice među sobom imaju ekstenzivno znanje i višegodišnje iskustvo u područjima trudnoće, poroda, postpartuma, dojenja, prehrane, tjelovježbe i bodyworka te su odlučile spojiti ta znanja i stvoriti jedno sigurno mjesto na kojem će žene u svim životnim fazama, kao i obitelji moći pronaći sve što im treba – od predavanja, radionica, stručnih suradnika, do druženja, pričaonica te ženskih krugova.

A mi smo popričali s njima i saznali sve detalje o ovome novome mjestu!

Mati centar

Tko stoji iza Mati centra?

Iza Mati centra stojimo nas tri. Kristina Hrvoić Podhraški, Seka Pašić i Una Pašić Gregović. Posebna jedna priča i povezanost. Mama, kćer, prijateljica, kolegica, mentorica, učiteljica, učenica, podrška. Žena za ženu. Svaka od nas. Zajedno smo zaplovile u vode rada sa ženama i obitelji u raznim aspektima i oblastima, a najviše od svega – podrške.

Nas tri smo certificirane porođajne i postpartum doule, savjetnice za dojenje, porođajne edukatorice, instruktorica joge i fitnessa te još jako puno toga!

Una Pašić Gregović

Una Pašić Gregović

Kristina Hrvoić Podhraški

Kristina Hrvoić Podhraški

Stamenka Pašić

Stamenka Pašić

Koja je glavna vizija centra, što trudnice, mame i žene tamo mogu očekivati?

Mati centar je nastao kao naša zajednička želja da stvorimo jedno sigurno gnijezdo za žene u kojoj god životnoj fazi se nalazile.

Glavni fokus nam je na trudnicama i majkama, a žene kod nas mogu očekivati edukacije i radionice pripreme za porod, postpartum, dojenje, začeće, žensko zdravlje, masaže beba te individualni rad koji uključuje i baby handling, vježbe za optimalno pozicioniranje bebice u trbuhu, i naravno Yin yoga te vježbe prilagođene trudnicama i mamama postpartum, a i komplementarne prakse kao što je tretman abdomena.

Uz to pokrećemo ženske krugove, družionice i tematske pričaonice, kao i proslave koje slave žene i djevojčice.

Odakle ideja za stvaranje ovakvog mjesta i koja će biti njegova svrha?

Ideja je nastala prije nepunih pet godina, kad je Una krenula držati radionice te je stalno tražila prostor u kojem bi mogla ponuditi ženama maksimalno od sebe i svog rada. U prostor koji je tražila htjela je inkorporirati i rad svoje majke, Seke, koja je joga instruktorica i bodyworkerica.

Ubrzo su počele poslovno surađivati i s Kristinom, i zajedno su njih tri radile na različitim projektima te sanjarile o jednom toplom prostoru u kojem mogu spojiti svoja znanja, a ženama ponuditi sve svoje usluge, a najbitnije podršku, na jednome mjestu!

Mati centar

Mati centar

Mati – kako je došlo do ovog naziva, imena, koje je njegovo značenje?

Ime Mati stoji na papiru zajedno s nacrtom ideje gotovo četiri godine, a izabran je zato što je Mati naziv za majku, koju Seka koristi iz milja za svoju mamu, a Una za Seku.

Jedan topao, “narodni” izraz za ženu koja nas je dovela na svijet, istovremeno tako snažan a nježan. Još se k tome i Kristinin sin zove Matija, i ime koje je došlo sasvim prirodno te nikad nismo ni imale potrebu razmišljati o drugom.

Pročitajte: Tihana Lazović Trifunović: “Žene ne bi “trebale” ništa” 

Foto: Ana Surač