Otkrijte kako ukloniti tvrdokorne naslage na određenim dijelovima tijela

by | 12 ožujka, 2020

Iako mnogi nutricionisti tvrde da se tvrdokorne masti na tijelu ne mogu ukloniti ni uravnoteženom prehranom niti vježbanjem, ugledni britanski liječnik Max Tomlinson u svojoj londonskoj klinici za mršavljenje rješava taj problem originalnim pristupom.

“Vidio sam žene opterećene svojom stražnjicom na rigoroznim dijetama, a na kraju bi smršavjele u trbuhu, grudima i licu, dok bi stražnjica ostala ista”, kaže Max Tomlinson.

Prema njegovom mišljenju, taloženje masnoća i nastanak sala na određenim dijelovima tijela uvjetuju hormoni, a problemi nastaju ako se hormoni poremete. Stoga je, ovisno o tome da li se salo taloži na trbuhu, stražnjici, nogama, leđima ili rukama, potrebna ciljana vježba, promjena životnog stila i načina prehrane.

Masnoća na struku

Salo na struku koje se prelijeva iz hlača, a ima ga i na donjem dijelu leđa, može biti znak hormonalnih problema s inzulinom, koji regulira razine šećera u krvi. Prehrana koja uključuje slatkiše tjera tijelo da luči više inzulina, no s vremenom stanice prestaju normalno odgovarati, otpušta se sve više inzulina, a glukoza se taloži u tijelu, osobito na području kukova, objašnjava Tomlinson u svojoj knjizi “Ciljaj svoje masnoće”.

Akcijski plan: Kako bi se proizvodnja inzulina smirila, treba kontrolirati razine ugljikohidrata i šećera u prehrani. Tada je najbolje početi s mediteranskim tipom prehrane. Treba izbjegavati alkohol, bijeli kruh, kolače, čips, zaslađene žitne pahuljice i gazirana pića. Najbolji odabir su namirnice bogate antioksidansima poput cimeta, klinčića, kurkume, svježeg bilja, čilija, brusnica, brokule i zelenog čaja. Riblje ulje, multivitamini, magnezij, cink i prehrana bogata vlaknima ubrzat će gubitak sala s tih mjesta, kako tvrdi Tomlinson.

Masnoća u području grudnjaka

Ovakva nataložena masnoća na leđima može biti dobar pokazatelj usporenog rada štitnjače. Ta žlijezda regulira brzinu kojom tijelo troši kalorije iz hrane, a određene namirnice pogoršavaju taj problem i treba ih izbjegavati ukoliko vam je metabolizam usporen. To su prokulice, kelj, kupus, repa, soja, špinat, brokule i jagode. Iako su ove namirnice zdrave, posredno, preko štitnjače, djeluju na usporavanje metabolizma.

Akcijski plan: Potrebno je pojačati unos joda i selena u organizmu kroz češnjak, smeđu rižu, životinjsku jetricu, luk, tunu, oslić, pivski kvasac i cjelovite žitarice. Također, nužno je opustiti se, jer hormon stresa kortizol lako mijenja rad štitnjače. Osim toga, treba izbjegavati zubnu pastu s fluorom jer on može imitirati rad hormona štitnjače.

Masnoća na nadlakticama

Najčešće se nakuplja uslijed pada razine testosterona u organizmu, što je tipično za žene koje ulaze u menopauzu. Jačanje razine tog hormona i ciljane vježba mogu značajno doprinijeti boljem izgledu ruku.

Akcijski plan: Više se seksajte, kako savjetuje Tomlinson. Objašnjava kako redovit seksualan život šalje tijelu signale koji pomažu u regulaciji testosterona, a isti učinak na tijelo ima i zaljubljenost. Pokušajte spavati više i opustiti se. Tako će razina testosterona rasti. Stres blokira proizvodnju tog hormona, kao i premalo kretanja. Smanjite šećer i prerađene ugljikohidrate, a povećajte unos zdravih masnoća, ribljeg i lanenog ulja te avokada, koji su potrebni za proizvodnju ovog hormona.

Široka bedra i stražnjica

Višak ženskog hormona estrogena potiče stvaranje tvrdokornih masnoća na stražnjici i nogama, a danas smo sve izloženiji i umjetnim oblicima estrogena iz vode, mesa i plastike.

Akcijski plan: Jedite više voća, povrća i žitarica, jer njihovi sastojci potiču lučenje viška estrogena iz tijela. Treba smanjiti i alkohol, tablete za bolove te kofein, jer ometaju jetru pri reguliranju razine estrogena u tijelu. Za to je dobro jesti malomasni jogurt, piti dovoljno vode i kretati se, a takav zdraviji život brzo će rezultirati manjom stražnjice, kako kaže Tomlinson.

Velik trbuh

Veće nakupine sala na trbuhu mogu ukazivati na problem s adrenalinskim žlijezdama koje proizvode hormon kortizol. U ovom slučaju ga proizvode previše. Dugotrajni stres uzrokuje povećanu razinu šećera u krvi, a to pak na rast razine kolesterola i nakupljanje sala na trbuhu. Sve zajedno povećava rizik od srčanog udara.

Akcijski plan: Opustite se i potrudite se kontrolirati razinu šećera u krvi, ponajprije uz složene ugljikohidrate, proteine te izbacivanjem kaloričnih namirnica. Druga važna stvar je jesti češće, redovito i u manjim obrocima. Probiotici će olakšati probavu, a žitarice dati tijelu osjećaj sitosti, pa je najbolje dan započeti upravo ovakvim obrokom. Ako ne možete odmah početi s trbušnjacima, za početak svakog dana prošećite 20-ak minuta. Pri tom se koncentrirajte na mišiće trbuha i stisnite ih dok hodate. Izvodite lagane vježbe spuštanja jedne i druge ruke niz bok prema koljenima, što će vrlo brzo i na lagan način zagrijati mišiće trbuha.

IZVOR: 24SATA.HR