Martina Mavrin Jeličić: Kako mišiće zadržati čvrstima tijekom odmora?

by | 12 srpnja, 2020

Tijekom godišnjih odmora imamo samo jednu želju – ništa ne raditi – ali nemojte zaboraviti da i vaše tijelo ima svoju želju, kretati se i ništa ne raditi. Nakon tolikih prosjedenih sati u uredima, tijelo i um žele svoj odmor. Zanimljiva je činjenica da smo nebrojeno puta čuli savjete za stvaranje mišića, međutim, vrlo rijetko smo mogli naići na savjet kako sačuvati te mišiće. Znanost kaže da nam je za jedan kilogram funkcionalne mišićne mase potreban sustavan i kontroliran proces vježbanja od najmanje mjesec dana, dok je za smanjivanje tonusa tih istih mišića dovoljno tek nekoliko dana.

Često sam se susretala s pričom: “Treniram dva do tri mjeseca prije godišnjeg odmora, a nakon toga se odmaram”. Odmor je uvijek dobrodošao, ali kakav odmor? Najčešće je to odmor koji se naziva “izležavanje na plaži”, a nakon desetak dana takvog odmaranja, mnogi se iznenade kad vide i osjete promjene u kvaliteti i tonusu svojih mišića. Svi bi željeli da, kad jednom stvorimo dobru funkcionalnu hipertrofiju mišića, ona ostane trajna. Ali nije tako! Funkcionalna mišićna masa koju stvorimo napornim radom, režimom prehrane i uz pomoć stručnjaka traži održavanje, zalijevanje i pažnju.

Zbog čega opada mišićni tonus uslijed pasivnog odmora?

Hipertrofiran mišić ujedno je i živčano adaptiran na aktivnost koju smo mu omogućili kroz period vježbanja. Ako se ne krećemo, naš CNS (centralni živčani sustav) bit će u šoku. Iz dana u dan smanjivat će se živčani podražaji, a s tim i broj aktivnih mišićnih stanica. Rezultat: postupna sukcesivna atrofija. Fiziološka reakcija pratit će cijeli ovaj proces na način da će smanjit proteinsku sintezu, dok će naši mišići sve više i više postajati “uspavane ljepotice”. Uz to, metabolizam onih nepoželjnih masnih neprijatelja u tijelu će sve više zauzimati teritorij našeg tijela. Nakon desetak dana mi smo manje pokretljiviji, deblji i nezadovoljni. I tu nije kraj! Na većim temperaturama mišić brže gubi svoju kontrakcijsku funkciju i znanost nas upozorava da moramo imati odgovarajuće hidratiziranje. To nije samo voda. To je napitak od 1,5 l na dan sačinjen od vode, minerala i soli koji će održati elektricitet za rad mišićnih vretena.

Učinite promjenu ovo ljeto!
Činjenice su tu, također i želja da zadržite mišiće u tonusu, pa što još čekate? Učinite promjenu ovo ljeto i provedite ga u aktivno za tijelo, opušteno za um.

#1 Plivajte i uživajte u dodiru vode na vašem tijelu.
#2 Ronite i istražujte morsko dno i barem se malo odmaknite od površinskog kaosa.
#3 Šećite mjestima koja ne poznajete. Budite znatiželjni za mirise koji vas okružuju, zvukovi i boje. Upravo ta zapažanja će vam aktivirati tijelo i umiriti um.
#4 Hodanje po kamenju melem je za stopala. U početku malo bolno, ali nedvojbeno korisno za ispravljanje hoda i držanje kralježnice.
#5 SUP-anje na moru. Posljednjih nekoliko godina upravo ta daska s veslom čini naš godišnji zanimljivijim i aktivnijim. Na njoj možete raditi jogu dok vas lagani valovi još više aktiviraju ili jednostavno stati na nju i zaveslati u smjeru svog odmora.

Što god da činite, činite to svjesno i s mirom u sebi!

Vježba za istraživanje
Prije odmora napravite vježbe čučnjeva te mjerite koliko dugo možete ostati u njoj bez kompenzacija i uvijanja. Isto to učinite i na povratku s godišnjeg. Rezultat mjerenja u sekundama bit će najbolji pokazatelj koliko ste ostali pod tonusom.

MBS savjet: Uživajte u svome tijelu gdje god bili i što god radili!

Piše: Martina Mavrin Jeličić, mr. sc.
MBS CENTAR
Pantovčak 196A, Zagreb
www.mbs.hr

Foto: Ivan Jevtic / Unsplash