Business talk: Marija Šuško Karlić o promjeni karijere u četrdesetima

by | 12 srpnja, 2023

Znamo je kao kozmetičarku, vlasnicu medicinsko-kozmetičkog centra Karlik te predsjednicu Udruženja kozmetičara Hrvatske, a sada je Marija Šuško Karlić odlučila napraviti zaokret u karijeri te pokazati svoju izvrsnost i na drugim poljima. 

Svoju karijeru Marija sada gradi na polju turizma, kao independent partner MK Lifestyle. U razgovoru s ovom stručnjakinjom koja je, kako nam otkriva, provela predivne godine u HIGH CARE Centru i izgradila se kao poslovna žena, doznajemo zašto su četrdesete pravo vrijeme za donijeti velike poslovne odluke, kako prepoznati da je vrijeme za promjenu u karijeri te koji su najveći izazovi s kojima se susrela tijekom svoje bogate karijere, ali i najveće lekcije.

Business talk: Marija Šuško Karlić

Kako ste znali da je vrijeme za veliki zaokret u karijeri?

Nekako sam kao rijeka koja teče i ne volim statičnost. Upravo u onom trenutku kad je rad u beauty industriji postao statičan osjetila sam kako je vrijeme da zaokružim priču i da odem na način da mi ništa nije sporno, nedovršeno i da ne žalim za tom odlukom. Zdravlje je odigralo ključnu stvar u mojoj odluci za promjenu karijere. Jer koliko god uživate u poslu kojim se bavite, postoji i ona druga strana poduzetništva koja vam crpi energiju. Ponekad vam se čini da ste prepušteni sami sebi, kako se od vas očekuje da ste superman i da imate vještine barem četiriju zanimanja, a najmanje imate vremena baviti se onime zbog čega ste postali poduzetnik. Žene u Hrvatskoj, ako se ne udruže, teško da nailaze na podršku i mogu reći da im je teško. Osobno sam sretna što imam podršku velike većine poslovnih žena koje su mi dale vjetar u leđa u odluci kad su i same radile zaokrete.

Marija Šuško Karlić karijera

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli prilikom promjene karijere?

Najteže mi je palo to što sam odjednom imala previše vremena i osjećala se kao da sam u mirovini, što mi nikako nije svojstveno. Nedostajali su mi klijenti, ali dala sam si vremena i jednostavno pustila da se stvari odvijaju svojim tokom. Radila sam na sebi, putovala u New York, Helsinki, Rim, London… Moja velika strast su putovanja. Tako sam, “rijeka koja teče”, potekla na nove destinacije.

Što ste naučili o sebi tijekom svoje karijere?

Jako sam kreativna i volim inovacije. U svemu čime se bavim želim uživati maksimalno jer inače to nije to. Želim se igrati, stvarati. A najviše volim kad u svoj grad, svoju državu dovedem nešto što na ovim prostorima nije postojalo. lmala sam predivne godine u svom HIGH CARE CENTRU, koji me dosta izgradio kao poslovnu ženu. Ni u jednom trenutku nisam “izgorjela” niti bih to sebi dopustila. Neprestalno sam se nadograđivala, napredovala i usavršavala. Imala sam predivne klijente i sve šokirala odlukom o zatvaranju centra. Ali zar nije predivno zaokružiti priču dok je u usponu te otići miran i zadovoljan? Naravno, zatvaranje centra nije značilo moj potpuni odmak od beauty industrije. Još uvijek sam poprilično aktivna, još uvijek sam predsjednica Udruženja kozmetičara RH, gdje volontiram punih šest godina te pomažem mladim kolegama svojim savjetima i edukacijama.

Koje ciljeve stavljate pred sebe za sljedeću fazu u životu?

Najveću ljubav gajim upravo prema putovanjima i to najviše krstarenjima. Jednostavno sam očarana mogućnošću da zaspem u udobnom krevetu u jednom gradu, jednoj državi i ujutro se probudim u drugoj. Odlučila sam da ću se baviti onime što mi daje slobodu, kreativnost i dobru zaradu. Nekako se tako u mom životu pojavio “posao iz snova” za koji u šali kažem da sam ga prizvala. Ponovno sam prva dovela u Hrvatsku inovaciju, putovanja preko svjetskih platformi. Uživam, putujem, posao nije statičan i jako me ispunjava, a to mi je najveći cilj za sljedeću fazu života. Unutarnji mir donosi zdravlje, a nemir ono suprotno.

Marija Šuško Karlić karijera

Na što da se oslonimo ako želimo ići dalje, a čini nam se da nemamo ničiju podršku?

Podrška žena poduzetnica može nam najviše pomoći. Jer sve smo mi pametne i sposobne, hrabre, samo naše vrline trebaju izaći van. I neprestalni rad na sebi, kako fizički tako i psihički te naći vremena za sebe i opuštanje. Ne treba se nikad ustručavati tražiti pomoć.

Što nam može najviše pomoći da napredujemo u životu?

Podrška bližnjih je baš jako od pomoći. Iskreno, bez nje teško da bih se nosila s izazovima. Ali i rad na sebi, neprestano, kontinuirano. Okružiti se samo pozitivnim ljudima koji vas razumiju.

Kako usmjeriti svoju karijeru kad ste 40+ ili 50+?

Kad ste kao ja žena u 40+ kategoriji, to je pravo vrijeme za donijeti velike poslovne odluke jer ste još dovoljno mladi da to možete, ali i dovoljno mudri jer imate 20-godišnje iskustvo, što je neprocjenjiva moć. Samo hrabro i okružite se ženama sa sličnim razmišljanjima.

Foto: Privatne fotografije