Manuka med: Poslastica za organizam

by | 17 lipnja, 2014

Najpoznatiji novozelandski med – manuka med – od sada je dostupan i u hrvatskim ljekarnama i specijaliziranim trogivnama. Napravljen 100% od cvijeta manuka grma, manuka med prirodna je poslastica koja se stoljećima preporučuje svim generacijama zbog svog visokog udjela antibakterijske tvari – metilglioksala (MGO).

MANUKA MED 100MGO

Manuka med je cvjetni med dobiven isključivo od bijelo-ružičastog cvijeta manuka grma, autohtone biljke s Novog Zelanda. Izrazito viskozan, neproziran med, izražajne arome i delikatesnog okusa, prava je poslastica za organizam. Domoroci Maori stoljećima koriste ovaj med u ljekovite svrhe, a recentna znanstvena istraživanja prof. Henlea na Sveučilištu u Drezdenu, objavljena u Češkom žurnalu za znanost o hrani, pokazala su kako je snaga ovog meda u visokoj zastupljenosti metilglioksala (MGO) po kilogramu meda. MGO je tvar kojoj se pripisuje snažno antibakterijsko djelovanje po čemu se ovaj med izdvaja iz kategorije.

Poznato je kako su Maori, manuka med koristili prvenstveno za kožna oboljenja ili infekcije rana, popt ekcema. Ovaj med je popularan i kod vrhunskih sportaša pa je poznato da tenisač Novak Đoković ne propušta dan bez manuka meda.

Manuka med preporuča se svim uzrastima, od navršenih 12 mjeseci nadalje, mala žličica prija jela ili kao dodatak voćnim sokovima, smootiesima ili mueslima.

Manuka med dolazi u raznim oblicima koncentracije aktivne tvari, tj. metilglioksala (MGO) – 100, 250 ili 400MGO, te je dostupan u Mandis Pharm, Farmacia ljekarnama i Natura Green Gold specijaliziranoj trgovini. Preporučena maloprodajna cijena meda s udjelom 100mg MGO/kg je 159kn.