Kako manjak seksualnih odnosa doista utječe na živote parova?

by | 29 travnja, 2020

Na stranu samci, svaki peti čovjek u braku ili vezi nije vodio ljubav u proteklom mjesecu, a sve je više njih koji u braku žive samo kao cimeri. Užurban stil života prepun stresa, briga o bolesnim roditeljima ili rođenje djeteta neki su od razloga zamiranja seksualne strane odnosa, no znatno veći problem predstavlja fizičko i emotivno udaljavanje partnera koje rezultira smanjenjem privlačnosti i želje za supružnikom.

Sve češći problem, a tabu

To je problem kojim se treba pozabaviti i reagirati u trenutku u kojem se događa, a ne godinama i mjesecima kasnije – jer je šteta u odnosu tada već nanesena. To ne podrazumijeva realne situacije u kojima je seks onemogućen, nego one u kojima se seks planski izbjegava, a to tek rijetkima ne predstavlja problem. To postaje i sukob ega – strana koja ne želi seks ne razmišlja o osjećajima i potrebama svog partnera, dok onaj koji ga želi ispada kao onaj kome je “samo do toga”.

Realno, seks u odnosu je normalna pa i prirodna stvar za očekivati, a njegova učestalost ovisi o samom odnosu.

Predrasuda je kako su muškarci uvijek ili većinom ti kojima nedostaje seksa u braku, no brojne studije pokazuje kako seks u jednakoj mjeri “uskraćuju” pripadnici oba spola.

Nervoza je nešto što svi pripisuju apstinenciji

Bio loš, odličan ili pak onaj osrednji – seks je osnovna potreba ljudi. I dok neki lakše podnose apstinenciju, drugi mogu poludjeti u “danima suše” te se ponašati posve u neskladu sa svojim karakterom. Dok se o tome kako muškarci podnose apstinenciju više priča, na račun one ženske nastaju brojni vicevi i teorije o histeriji te nervozi koju uzrokuje celibat.

Još su drevni Grci za žene koje dulje vrijeme apstiniraju govorili kako pate od histerije, a “histera” je latnski naziv za maternicu.

Vjerovalo se kako žene seksom dobivaju impuls zadovoljstva koji putuje od maternice po cijelom organizmu, a u njegovom nedostatku pate svi organi. Rezultat je nervozna žena, koja svoje frustracije liječi na okolini. I dok je to bila vladajuća teorija koja se kao histerija još u prošlom stoljeću liječila vibratorima, stručnjaci danas govore o tome što se doista događa u ženskom tijelu prilikom duljih faza apstinencije.

Biologija potreba

Kod žena u plodnoj fazi, odnosno od početka menstruacije do klimakterija, želja za seksom pojačava se i smanjuje sukladno danima menstrualnog ciklusa. Tijekom ovulacije, obično sredinom ciklusa – potreba za seksom je najjača.

Također, ona se nešto povećava u samim danima pred menstruacije, a u to doba seks najviše “nedostaje”.
Budući da se seksom stimulira lučenje hormona sreće, psihi definitivno nedostaje taj “ispušni ventil”, no posljedice na ženu nisu ništa jače nego one na muškarce, kako tvrde liječnici.

Naime, i dok je ženska masturbacija nekoć bila tabu, brojna moderna istraživanja potvrđuju da se i žene olakšavaju na taj način, osobito u periodima apstinencije. Iako je to u globalu u nešto manjoj mjeri nego muškarci, svakako je česta pojava.

Dva para isprobala kako izgleda mjesec dana bez seksa

Često se kaže da u dobrom odnosu seks ima ulogu od samo 10 posto, dok u onom lošem ima 90 posto – što je jedno od objašnjenja zašto su ljudi voljni ostati u lošim vezama, ili pak prekinuti dobre ako je seks nezadovoljavajući. Prosječan par u braku ljubav u prosjeku vodi jednom na tjedan, no svaki 20. par u potpunosti apstinira od seksa.
Kako bi otkrili koliki utjecaj seks ima na njihov brak, dva su se para upustili u eksperiment u kojem su mjesec dana proveli bez seksa, a rezultati su bili vrlo zanimljivi. Ovo su njihove priče:

1. Izdržali su

Judy (37) i Chris (41) zajedno su sedam godina, od čega su pet u braku. Imaju sina u dobi od pet godina, ona je poslovna asistentica u pravnoj tvrtki, a on slikar. U prosjeku vode ljubav dva puta na tjedan.

Chris:

Kad je Judy predložila ovaj eksperiment, bio sam poprilično nezadovoljan jer je seks važan dio našeg odnosa. Već nakon tri dana sam razmišljao koliko mi nedostaje, osjećao sam se kao na dijeti na kojoj su mi zabranili slatko. To “slatko” mi je odjednom postalo zabranjeno voće, što je jačalo žudnju. Kako se tjedan vukao, moja frustracija je rasla i do petog jutra sam bio na rubu živaca, osobito ujutro dok sam se ustao i ostavio Judy u krevetu i krenuo pod tuš. Toliko sam ju želio u tom trenutku. I Judy je postala nervozna, no znao sam da će izdržati. Posebno je bila mrzovoljna svako jutro drugog tjedna.

Također, činila mi se puno daljom. Uobičajeno, seks bi bio način da se povežemo, no odjednom nisam znao kako da se približim svojoj ženi. Nedostajala mi je, iako smo spavali jedan kraj drugoga. Shvatio sam da nema nikakve zamjene za seks u odnosu. Planirali smo odlazak na vikend u trećem tjednu i nadao sam se kako ću je potaknuti da prekine “post”.
No ništa od toga, nije pokleknula čak niti nakon nekoliko čaši vina. Osjećao sam se povrijeđeno, zašto joj je apstinencija padala toliko lakše nego meni? Ipak, barem mi je slala lijepe poruke tijekom dana i govorila mi lijepe stvari. Odbijanje boli i to je jako utjecalo na mene. Bio sam tako sretan nakon što je mjesec prošao, isto sam je jutro privukao sebi. Bilo je to najduljih mjesec dana mog života, no pozitivna strana eksperimenta je dan naš seksualni život više neću uzimati zdravo za gotovo. 

Judy:

Kao zaposlenoj majci, život mi je užurban, no bez obzira na umor, uvijek nađem vremena za seks. Strahovala sam može li mjesec dana bez seksa naštetiti našem braku. Na početku drugog tjedna sam bila svjesna da mi ne nedostaje seks, već osjećaj bliskosti s Chrisom. Užasavala me pomisao da se osjeća nevoljeno, pa sam mu slala lijepe poruke i davala mu komplimente. Najviše me zabrinjavalo hoće li mu se sviđati druge žene.
Iako sam znala da on to ne bi napravio, unutarnji nesigurni glas stalno mi se javljao, pitajući se kako ih gleda i što misli o drugim ženama. Također, počele su me živcirati male stvari, primjerice ako on ne bi pospremio suđe. Inače bi ga pospremio, mislim da je to bio njegov prosvjed zbog situacije. 

Navečer bi mi bilo teško ležati uz njega i samo se maziti. On me stalno navodio na seks uz riječi “ne možeš kriviti muškarca ako pokuša”. Najveći izazov mi je bio zajednički vikend, no jasno sam dala do znanja da nema seksa. Ipak, bio je jako nervozan nakon što sam zaspala na kauču poslije par čaša vina previše. Čim je eksperiment završio, Chris nije čekao ni sekunde, a iako je seks trajao samo 10 minuta, osjetila sam golemo zadovoljstvo. Ono što sam shvatila je da se bez seksa osjećam manje voljeno i nesigurno i nastojat ću ga održati prioritetom u našem braku.

Izdržali smo samo 14 dana

Natalie (30) i Nick (42) u braku su sedam godina. Nick ima troje djece iz prethodnog braka, a Natalie i on namjeravaju ići na tretman umjetne oplodnje. U prosjeku ljubav vode tri do četiri puta na tjedan.

Nick: 

Na početku eksperimenta me ulovila prehlada, pa mi nije bilo tako teško kako sam očekivao. No prvi vikend mi je bio užasan. U nedjelju ujutro sam ustao i otišao u vrt nešto raditi. Usmjerio sam svoju frustraciju za izgradnju gajbe našem zecu, nabijajući čavle čekićem. U drugom tjednu počeli smo se otresati jedno na drugo, živcirale su nas i najmanje stvari. Ona je počela sve više prigovarati. Inače me smeta da se više bavim stvarima u kući nego moja žena, no sada nisam imao priliku da se nakon svađa poljubimo i imamo pomirbeni seks. Pokušao sam se oraspoložiti uređujući dnevnu sobu, nešto što me Natalie prije molila da napravim. Prvo je bila oduševljena, no brzo je počela prigovarati zbog nereda.
U drugom tjednu oboje smo bili ekstra osjetljivi. Gledanje moje žene kao moje ljubavnice prije me uvijek motiviralo da preskočim nesporazume među nama. No sada sam pucao. Nije mi se sviđalo što se događa između nas. Te noći smo se oboje probudili u krevetu, počeli maziti i bilo je neizdrživo – dogodio se seks. No sljedećeg se jutra probudila ljutita na mene rekavši da sam iskoristio njezin trenutak slabosti. Opet sam otišao u vrt i ozbiljno razmišljao da izgradim nešto samo za sebe, “mušku spilju”. Dva tjedna smo marširali kao vojnici, a bio sam oduševljen kad je nakon prolaska mjesec dana iskoristila svoje ženske čari i zavela me. Proveli smo jutro u krevetu da bismo nadoknadili propušteno. Apstinencija me naučila koliko je bliskost važna u braku i sada se osjećamo još bliže. 

Natalie: 

Mi imamo aktivan seksualni život – takav da smo slomili tri okvira kreveta i morali pojačati jedan otkako smo skupa. Znam da rad na bebi za mnoge parove može biti frustrirajući, no nama neuspjesi nisu ugasili libido. I jedan i drugi spremno prihvaćamo inicijativu za seks te se nikad ne odbijamo, pa je mjesec bez seksa za nas predstavljao pravi izazov. Prvih para dana nisam osjećala posljedice, no peti dan morala sam izaći s prijateljicama na koktele kako bih se ispuhala. Nick je provodio užasno puno vremena u vrtu…
Začuđujuća stvar s apstinencijom je da je ona uzrokovala i probleme sa spavanjem, seks nam je uvijek bio jedan od načina opuštanja. Dva tjedna nakon eksperimenta Nick je krenuo u akciju usred noći i osjećala sam se bespomoćno – naprosto nisam mogla odbiti. Bilo je strastveno i odlično, no sljedeće sam jutro bila jako ljuta na njega i na sebe. Zar smo tako slabi karakteri da ne možemo izdržati mjesec dana bez seksa? Željela sam dokazati da je naša veza puno više od same fizičke želje.
Bila sam odlučna u tome da izdržimo, no zbog nedostatka intimnosti osjećala sam se užasno usamljeno. U suzama sam to ispričala Nicku i obećao je kako će me grliti i ljubiti, bez da to vodi ičemu drugom. Zbog ove faze “udvaranje” počeli smo više očijukati i smijali smo se kako nismo godinama. Osjećala sam se kao da se više bavimo našim odnosom. Jutro nakon što je izazov završio, osjećala sam se uzbuđeno. Bilo je prekrasno.

Foto: Toa Heftiba / Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR