Znamo kako nanijeti šminku na suhi ten te pritom izbjeći perutanje kože i isticanje bora

Izbjegnite cakey efekt

by | 27 siječnja, 2023
Suho lice i make-up

Malo toga izgleda lošije od šminke na suhoj i dehidriranoj koži lica. Nakon više mjeseci hladnog doba, niste jedini koji se muče sa suhom kožom. Postizanje zaglađenog, blistavog i ujednačenog tena, čak i pomoću šminke, može biti ravno nemogućoj misiji, pogotovo ako imate suhu kožu koja se ujedno ljušti ili peruta.

Bez obzira na to koliko slojeva hidratantne kreme nanijeli, može vam se činiti da vaš make-up samo naglašava suhe mrljice i bore. Ako bez obzira na bogatu hidraciju i dalje osjećate da je vaša koža zategnuta i da je ravnomjerno nanošenje šminke nemoguće, iskušajte nekoliko jednostavnih ali mudrih vizažističkih savjeta uz koje će vaš suhi ten napokon zablistati.

Make-up na suhoj koži

1. Priprema je najvažnija

Uz hidratantnu kremu, ako već niste, u njegujuću rutinu kože prije nanošenja make-upa uključite hidratantni serum i/ili bogato biljno ulje. Budite sigurni da su se svi proizvodi upili u kožu prije nego što nanesete puder (uvijek pričekajte koju sekundu između svakog preparata). Za što bolju hidraciju lica, možete iskušati i tzv. sendvič metodu njege koja neupitno tenu vraća blistav i zdrav izgled.

2. Preskočite puder

Umjesto korištenja pudera s visokim stupnjem prikrivanja u nadi da ćete pokriti suhe mrljice, radije upotrijebite laganije formule poput BB kreme ili CC kreme. Ovim ćete trikom spriječiti tzv. cakey efekt, dok će formula tonirane kreme bolje nahraniti kožu prikrivajući blage nedostatke. Eventualno crvenilo, akne ili suha područja možete dodatno prikriti bogatim, hidratantnim korektorom.

Suho lice i make-up

3. Ne razmazujte, utapkajte

Tehnika koju koristite za nanošenje pudera i korektora može poboljšati i pogoršati izgled dehidrirane kože. Kad nanosite puder na suhu kožu ili kožu koja se ljušti, vizažisti savjetuju da ga uvijek nanesete u jednom smjeru koristeći kist ili ga utapkajte spužvicom za šminkanje. Na ovaj ćete način prevenirati ljuštenje kože i ostvariti ujednačenije prikrivanje.

4. Izbjegavajte “blistave” formule

Pri kupnji dekorativne kozmetike, poput pudera, korektora ili rumenila, birajte proizvode koji su obogaćeni hidratantnim i omekšavajućim sastojcima, a izbjegavajte iluminirajuće formule koje sadrže sjajne čestice. Svjetlucave formule možda izgledaju fantastično na zdravom i njegovanom tenu, ali mogu pogoršati teksturu puti koja se peruta ili ljušti.

5. Maglica za lice je ključna

Najbolji savjet za održavanje vlažnosti kože, kao i postojanosti vaše šminke jest kontinuirana uporaba hidratantne maglice za lice ili umirujućeg spreja s termalnom vodom. Držite ga nadohvat ruke jer će hidrirati vašu kožu, fiksirati šminku i prevenirati vidljivost suhih mrljica.

Pročitajte: Poznate vizažistice otkrivaju nam najveće make-up trendove za jesen i zimu 2022./23.

Foto: iStock/Getty Images Plus