Prehrana i dijete Zdrava hrana

Lubenica s grilla i pijane breskve ljetno su osvježenje koje trebamo

by Lana Biželj

31.07.2021.
lubenica
lubenica
Summer bbq concept, grilled watermelon with berries, mint, lime and honey, light blue background copy space above

Umjesto koktela i hladne vode, ono što nam je još veći gušt za rashlađenje jest svakako voće na nešto drukčiji način.

Neovisno o tome koliko ste vrsni u kuhinji, ljeto je godišnje doba kada doista ne eksperimentiramo previše s namirnicama i želimo obroke svesti na što jednostavnije. Upravo zato, pripremili smo i za one koji nisu sigurni u to što rade u kuhinji, dva osvježavajuća recepta na vrlo jednostavan, a drukčiji način.

Hladna grilana lubenica

Sastojci: 1 manja slatka lubenica (ploča debljine 2 cm izrezana iz sredine, a zatim izrezana na četvrtine u obliku trokuta, i ostatak lubenice očišćen od koštica i isjeckana kocke), 1/2 šalice kokosovog mlijeka, nekoliko grančica metvice

Priprema:

1. Lubenicu narezanu na kocke stavite u blender zajedno s kokosovim mlijekom i dobro izblendajte. Prebacite u tepsiju i ostavite preko noći u frizu da se stisne. 2. Na blago podmazanoj grill tavici ili roštilju grilajte trokute lubenice dok ne dobiju tamne linije (oko dvije-tri minute sa svake strane). Pažljivo ih sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohlade. 3. Na tanjur stavite po dvije kriške lubenice, žlicom stavite stisnuti sorbet preko njih i ukrasite grančicama metvice.
Porcije: za dvije osobe

Ledene pijane nektarine

Sastojci: 4 velike nektarine, 4 žlice šećera, 1 šalica suhog bijelog vina, nekoliko listova svježe metvice

Priprema:

1. Na mjestima zarežite koru na nektarinama i ubacite ih u zdjelicu koja nije veća od njihove zapremnine. Svaku nektarinu posipajte šećerom pa zdjelicu pokrijte folijom i stavite u hladnjak na dva-tri sata. 2. Izvadite ih iz hladnjaka, prelijte ih vinom i malo ih okrenite. Vratite u hladnjak na još četiri do šest sati pokrivene. Povremeno ih okrenite da se marinada ravnomjerno rasporedi. 3. Nakon što se ohlade, prebacite po dvije nektarine u zdjelicu, prelijte ih s nekoliko žlica marinade u kojoj su stajale, ukrasite s nekoliko listova metvice i servirajte.

Foto: Rimma_Bondarenko via Getty Images