Loše spavate u posljednje vrijeme? Istraživanja su pronašla novi uzrok tog problema

by | 13 prosinca, 2020

Godina 2020. zauvijek će biti zapamćena kao godina izoliranosti, stoga nije ni čudo što se gotovo svaka osoba barem jednom kroz ovih 12 mjeseci osjećala usamljeno.

Usamljenost je postala ustaljena, a žudnja za druženjem, dijeljenjem intimnosti, zagrljajima te povezivanjem jača je no ikada. Iako za mnoge poznat osjećaj, usamljenost može itekako loše utjecati na zdravlje, a znanstveno je dokazano da je povezana s demencijom, depresijom, dijabetesom te čak i metaboličkim te srčanim problemima. Zbog svega toga, iznimno je važno održavati prijateljstva i tijekom izolacije te distanciranosti. Iako ništa ne može zamijeniti dodir i fizičku prisutnost, pozivi, društvene mreže i online druženja savršen su način za spajanje s drugim ljudima. Novija istraživanja pokazala su da usamljenost utječe i na naš san.

Stoga, ako u posljednje vrijeme ne spavate kao prije, ako se budite tijekom noći te imate problem s nesanicom, za to možete okriviti pandemiju i sveopću usamljenost. Marta Zaraska, znanstvena novinarka, za MGB podcast objasnila je kako i zašto su usamljenost i problemi sa spavanjem povezani. Prema njezinim riječima, uzrok tomu pronalazimo još u davnoj prošlosti. U vrijeme plemenske kulture, kad bi jedan čovjek bio izbačen iz zajednice (odnosno plemena) ili se izgubio te ostao sam osjetio bi strah od divljih životinja te usamljenost i odbačenost. Sve to bi utjecalo na njegov san. Naime, takav je čovjek uvijek bio u stanju pripravnosti te se nikad nije upuštao u čvrst san.

To, naravno, ne možemo u potpunosti uspoređivati s današnjim (modernim) načinom života. No naše se tijelo nije sasvim riješilo tog urođenog odgovora na stres. Baš kao što su odbačenost i strah koju su naši preci osjećali u divljini, usamljenost je stresor na koje naše tijelo odgovara na određeni način. Jednostavnije rečeno, usamljenost je jedan vid odbačenosti od plemena na koju naš organizam jednostavno mora odgovoriti. Stoga, ako ne možete pronaći uzrok svog nespavanja, buđenja tijekom noći ili lošem snu, pokušajte više razgovarati s bližnjima te se povezati barem putem poziva.

Foto: Max/Unsplash