Otkrijte način na koji dišete i što on znači za vaše zdravlje

by | 19 travnja, 2020

Iako otkrivanje načina disanja zahtijeva stručnjaka na tom području, postoje načini na koje i sami možemo otkriti neke osnovne stvari o vlastitom disanju, kako piše MindBodyGreen.

Dišite!

Sjednite ili legnite te zauzmite udoban položaj. Podbočite se jastucima i usredotočite se na disanje. Pritom je važno da ne mijenjate način na koji inače dišete. Stavite ruku na donji dio trbuha ispod pupka, a drugu ruku stavite na prsa. Udahnite nekoliko puta. Izdišete li na nos ili na usta? Promatrajte svoje tijelo i miče li vam se trbuh ili prsni koš. A sada otkrijte svoj vlastiti način disanja i što to znači.

1. Dišete trbuhom

Ako se vaš trbuh pomiče dok dišete više nego gornji dio prsa, znači da dišete koristeći dijafragmu. To je zdrav način disanja. Ako pritom zrak dodatno ulazi i u gornji dio prsa, to će vam omogućiti da se osjećate puni energije i dublje se suživite sa svojim emocijama.

2. Dišete gornjim dijelom prsa

Ako vam se prilikom udisanja prsa nadimlju više nego trbuh, onda dišete tim dijelom tijela. Iako se možda osjećate energično i puni ste inspiracije, teško se fokusirate. Pokušajte disati koristeći dijafragmu. Tako ćete se osjećati manje anksiozno i bit ćete bolje usredotočeni.

3. Obrnuto disanje

Kod udaha vam se trbuh usisava, a nadimlje se gornji dio prsa? Onda možda dišete na obrnuti način. Postoje brojne vježbe koje će vam pomoći da naučite kako disati koristeći dijafragmu. To će ojačati zdjelično dno i abdominalne mišiće, pa ćete se osjećati manje anksiozno.

4. Koristite sve

Prilikom disanja vam se podjednako nadimlju trbuh i prsa? To znači da dišete na ispravan način i ne zadržavate dah između udisaja. Zrak prolazi cijelim torzom, a inhalacija je ekspanzivna i bez napora, dok s lakoćom izdišete uz osjećaj opuštanja.

Foto: Motoki Tonn / Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR