LJETO JE PRI KRAJU i ako se niste okupali, krajnje je vrijeme da to napravite i otkrijete sve blagodati mora

by | 21 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Riječ “odmor” mnoge od nas podsjeća na plavo nebo, sunčane plaže i kristalno čisto, osvježavajuće more. Morski zrak i voda uistinu su dobri kako za našu dušu tako i za tijelo.

Koje točno dobrobiti donosi ljetovanje na moru?

1. MORSKA VODA SADRŽI ŽIVOTNO VAŽNE ELEMENTE

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima.

More, također, sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima.
Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Potiču obnavljanje stanica, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

2. MORE BLAGOTVORNO DJELUJE NA ASTMU I ALERGIJE

Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Čisti morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

3. SUNČANJEM OPSKRBLJUJETE TIJELO VITAMINOM D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten nego nas i opskrbljuje vitaminom D, koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on ima ključnu ulogu u sprječavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak.

Da biste dobili vitamin D, ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje izaberite prijepodnevne ili večernje sate. Obratite pozornost na to da kreme za sunčanje sprječavaju sposobnost kože u proizvodnji vitamina D.

4. BORAVAK NA MORU OSLOBAĐA OD STRESA

Što još ima tako opuštajući efekt kao sunce, lagani povjetarac i šum vjetra?
Ljetovanje na moru pruža priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezij, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.

Alternativni liječnici smatraju da stres može djelovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

5. MORE JE IDEALNO ZA SPORTSKE AKTIVNOSTI

Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži… Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela.

Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Stoga uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

6. MORSKI ZRAK JE BOGAT NEGATIVNIM IONIMA

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas životnom energijom.

Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor te povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom.

Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama,
blizu slapova, rijeka, oceana i mora.

7. MORE UBLAŽAVA ARTRITIS I BOLOVE U LEĐIMA

Zahvaljujući svome sastavu, morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

8. MORSKA VODA POTIČE ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

Nataložene štetne tvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a to olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru potiče razmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva nego i kompletnog organizma.

9. MORE LIJEČI KOŽNE PROBLEME

Morska sol je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

10. MORE BLAGOTVORNO DJELUJE NA ZDRAVLJE OČIJU

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako puno vremena provodite za računalom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

AKO IPAK NE MOŽETE OTIĆI NA MORE:

1. Šećite po šumi.
2. Vježbajte.
3. Sunčajte se.
4. Kupajte se u rijeci ili jezeru.
5. Izbjegavajte stres.
6. Ostavite televizor, mobitel, računalo i video-igrice.
7. Uzmite s police svoju omiljenu knjigu – čitajte!
8. Priuštite si sna više nego inače.
9. Nabavite morsku sol i kod kuće napravite kupku od morske soli.