LJETI SE VRLO LAKO možete otrovati hranom pa zato pazite što i gdje jedete

by | 5 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Zbog visokih temperatura, a često i velike vlažnosti, namirnice su ljeti podložnije bržem kvarenju. Zato je u ljetnim mjesecima učestalije i trovanje hranom, uz pojavu crijevnih infekcija.

Uzročnici su bakterije, virusi ili paraziti, kao i njihovi produkti toksini. Nastaju unošenjem kontaminirane hrane ili vode, prljavim rukama ili izravnim kontaktom s drugim oboljelim osobama. Inficirana osoba povraća i ima iscrpljujuću dijareju.

Trovanje hranom i nastanak crijevne infekcije izaziva nekoliko bakterija. Staphilococcus aureus proizvodi termostabilni toksin koji se najčešće nalazi u mliječnim ili mesnim proizvodima, sladoledu ili mljevenom mesu. Samo nekoliko sati nakon unošenja ovakve hrane javljaju se povraćanje i dijareja, kako piše Dnevni avaz.

Nasreću, bolest traje kratko i prolazi spontano. Osim infuzije, druga specifična terapija nije potrebna.

Infekcije izazvane salmonelom, šigelom i E. coli puno su ozbiljnije. Nastaju unosom termički neobrađene hrane kao što su jaja, mljeveno meso, mliječni proizvodi, ali i konzumiranjem vode zagađene bakterijama. Inkubacija traje od osam sati do dva dana, a potom slijedi povišena temperatura praćena mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku i proljevom.

U stolici se mogu naći i tragovi krvi ili sluzi. Bolest traje nekoliko dana, ali može biti praćena i komplikacijama. Odgovarajućom rehidracijom kod većine ljudi dolazi do spontanog izlječenja. Djeca, stari i kronični bolesnici teže podnose ovu vrstu infekcija pa dobivaju specifičnu antibiotsku terapiju.

Dijetalni režim

Za vrijeme infekcije treba mirovati, rehidrirati se, odnosno pridržavati dijetalnog režima i propisane terapije. Ako se proljev javi kod bebe, nikako nemojte prekidati dojenje jer blagotvornost majčinog mlijeka ubrzava ozdravljenje.

Nadoknada tekućine 

Liječenje virusnog gastroenteritisa, kako se ovo stanje zove, podrazumijeva nadoknadu tekućine. Više puta dnevno, u manjim količinama, pije se obična voda ili crni čaj. Postoje i posebne otopine za rehidraciju koje sadrže odgovarajući omjer minerala, šećera i vode.

Kod većeg gubitka tekućine intravenozno se daju infuzijske otopine. Da bi se ove infekcije spriječile, higijena mora biti na visokoj razini, voda za piće sigurna, a hrana termički dobro obrađena.

Gubitak apetita

Roditelji se ne trebaju brinuti zbog gubitka apetita kod djeteta jer je to uobičajena pojava koja prati infekcije. Dijetalni režim prehrane jako je važan jer se, zbog iscrpljenosti organizma, s unosom hrane ne smije prekidati.

Pravilno čuvanje

Termička obrada je važna jer na visokim temperaturama gotovo sva hrana postaje kvarljiva. Mora se voditi računa o roku trajanja, posebno kad se pakiranje hrane otvori, da se zaštiti od insekata jer i oni mogu prenijeti crijevnu infekciju.

Ako se čuvaju na odgovarajući način, nema posebnih ograničenja u odabiru namirnica tijekom ljeta. Više treba voditi računa o konzumiranju hrane na ulici, odnosno u kioscima i restoranima brze hrane jer se tamo infekcije najlakše dobiju.

Grčevi i temperatura

Virusne infekcije probavnog trakta najčešće su izazvane rotavirusima i norovirusima. Nastaju ako voće i povrće nije oprano ili se koristi zagađena voda za piće. U crijevima, virusi oštećuju sluznicu, dovode do poremećaja apsorpcije vode i elektrolita, zbog čega i nastaje proljev.

Nakon kratke inkubacije, bolest protječe u vidu želučane viroze, s povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, mučninom, povraćanjem i grčevima u trbuhu.

IZVOR: N1.HR