Predivna mjesta na Pašmanu koja svakako morate obići

by | 25 svibnja, 2022
pašman

U zadarskom arhipelagu smjestio se Pašman – pravi dragulj hrvatske obale čija površina iznosi 64 kilometra kvadratna. Sa susjednim otokom Ugljanom povezan je mostom, a od kopna je odvojen Pašmanskim kanalom, čije se more može pohvaliti titulom najčišćeg na Jadranu zahvaljujući morskoj struji koja svakih šest sati mijenja smjer. Posjetitelje najviše privlače mnogobrojne prekrasne plaže koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, no tu je i nekoliko drugih lokacija koje vrijedi obići.

Mjesta na Pašmanu koja svakako morate obići

Plaža Barotul

Plaža Barotul u istoimenom mjestu sa susjednom plažom u Mrljanima tvori dugačku šetnicu koja je idealno mjesto da malo protegnete noge. Sama plaža ima pješčani i šljunčani dio te je opremljena svlačionicama i tuševima, ali i odbojkaškim igralištem. Osim obilja prostora za sunčanje, ima i dio gdje se možete zakloniti od vrućine u prirodnom hladu.

pašman plaže

Veliki Bokolj

Kad vam dosadi izležavanje na plaži, razbijte dosadu rekreacijom i zaputite se na Veliki Bokolj, najviši vrh Pašmana. Svojom se visinom od 274 metra uzdiže nad otokom, a sam je vrh označen vidikovcem do kojeg vodi niz kamenih stepenica. Odatle možete uživati u pogledu koji puca u svim smjerovima. Ne dajte se preplašiti: uspon je lagan, stoga nema izlika.

Pašman

Galešnjak

Bila bi prava šteta boraviti na Pašmanu i ne iskoristiti priliku za posjet Galešnjaku kojem su nadjenuti nadimci “Otok zaljubljenih” i “Otok ljubavi”. Ovaj nenastanjeni otočić u obliku srca nalazi se u Pašmanskom kanalu, a na njegovim šljunčanim plažama moći ćete uživati u spokojnom ambijentu i miru.

Ždrelac

Kao najveće mjesto na Pašmanu, Ždrelac svakako morate uvrstiti u svoj plan puta. Upravo se ovdje nalazi most koji ovaj otok povezuje s Ugljanom, a samo vam mjesto nudi izbor od čak četiri prekrasne plaže gdje možete uživati u suncu i moru.

Ipak, ne dajte da vam se posjet svede samo na izležavanje: usput razgledajte i staru jezgru Ždrelca čija kamena gradnja svjedoči o minulim vremenima. U raznoraznim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima možete se počastiti biranim delicijama koje će zadovoljiti i najveće gurmane.

pašman

Otočke crkve i samostani

U mjestu Kraj nalazi se Franjevački samostan Sv. Duje čiji početci sežu u 1390. godinu, a njegov je izvorni gotički stil kasnije nadopunjen renesansnim elementima. Tu je i još stariji benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona, ali i mnoštvo starih, ali šarmantnih crkvica raštrkanih diljem otoka.

Plaža Soline

Još jedna plaža na ovoj listi, no ova je primjerenija za one koji traže malo mira. Smještena u Ždrelcu, plaža Soline nalazi se u prirodnoj uvali te je savršena za one koji preziru napučene plaže gdje ljudi stoje “ručnik do ručnika”. Ponesite dobru knjigu, opustite se i uživajte u sunčanju bez vreve i gužve.

pašman bicilističke staze

Biciklističke staze

Ljubitelji biciklizma mogu birati između dviju otočkih staza. Staza 7 koja prolazi sredinom otoka kao da je stvorena za one koji vole izazove i mogu se pohvaliti sportskim duhom. Ako se odlučite za nju, imat ćete priliku razgledati brojne vidikovce i nauživati se dojmljivih pogleda. Druga je opcija značajno lakša i namijenjena rekreativcima. Staza 8 prolazi kraj obale te pruža priliku da izbliza razgledate otočka naselja.

OPG Matulić – nezaobilazna destinacija

Osim plaža, uvala i mjesta za rekreaciju, nezaobilazno je mjesto na Pašmanu svakako OPG Matulić čiji su proizvodi poznati diljem Lijepe Naše, ali i izvan granica. Bez ručno rađene kozmetike i začina vrhunske kvalitete više se nitko ne vraća s otoka, a nasmijana lica Ane i Krste Matulića pozivaju vas da se vratite po još.

pašman

U njihovom ćete asortimanu proizvoda pronaći razne kreme, serume, šampone, sapune, pilinge i balzame – za čiju je ručnu izradu s puno ljubavi zaslužna Ana. Krstu ćete, s druge strane, pronaći u kuhinji kako brižno osmišljava nove delikatese koji će obogatiti sva vaša jela – od predjela do deserata.

Jedno je sigurno – Pašman 2 je nezaobilazna adresa prilikom svakog posjeta ovom predivnom otoku!

Proizvodi se mogu, osim u njihovom dućanu na Pašmanu, nabaviti i preko webshopa, u dućanima Kantarion i Blush (kozmetički proizvodi) i u trgovinama Gligora (začini).

pašman

Fotografije bračni par Matulić: OPG Matulić

Fotografije Pašmana: Filip Brala, TZO Pašman