Ljekovita jestiva ulja

by | 11 siječnja, 2013

Mnogi ne obraćaju pozornost na to koje ulje koriste, iako ono utječe ne samo na okus jela već i na zdravlje. Mnoga pozitivno utječu na određene tegobe, neka spriječavaju pojavu demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju, pomažu smirivanju zapaljenskih procesa…

Sa uljima, čak i ljekovitim, ne bi trebalo pretjerivati. Muškarcima se preporučuje najviše sedam žličica dnevno, a ženama ne više od pet. I to se podrazumijeva da ulje bude svježe cijeđeno, nerafinirano.

Suncokretovo ulje

U tradiciji našeg naroda najviše je zastupljeno suncokretovo ulje. Iako je odličan izvor vitamina E, vrlo je kalorično. Jedna do dvije žličice dnevno zadovoljavaju potrebe organizma. Ovo ulje bogato je omega 6 kiselinama, ali nema omega 3, pa bi ih trebalo kompenzirati tako što ćete pojačati konzumiranje ribe. Suncokretovo ulje pogodno je za prženje jer se zagrijeva do visokih temperatura, ali trebalo bi da se rabi samo jednom! U suprotnom, ako se koristi za prženje više puta, postaje veoma štetno!

Maslinovo ulje

Simbol mediteranske kuhinje, bogato je nezasićenim masnim kiselinama koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da je maslinovo ulje dobra zaštita od pojave karcinoma dojke. U svakom slučaju, sadrži antioksidanse koji spriječavaju štetan utjecaj slobodnih radikala na organizam. Maslinovo ulje ima relativno visoku razinu zasićenih masnih kiselina, ali nije baš bogato omega 3 masnim kiselinama. Idealno je za pripremu salata i sosova, ali nije preporučljivo za prženje jer emituje štetne sastojke na visokim temperaturama.

Ulje od bundevinog sjemena

Mada njegova cijena nije primjerena svačijem džepu, ulje od bundeve bi, zbog korisnih sastojaka, trebalo da nađe mjesto u kuhinji. Ono ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omega 3. Odlično je za pripremanje prženog povrća, jer može da se zagrijeva do relativno visokih temperatura, kao i za pripremanje salata. Nažalost, u odnosu na sjemenke, ulje bundeve ne sadrži naročito visoku razinu cinka, željeza i magnezija.

Ulje od sjemenki lana

U odnosu na druge vrste ulja, ono od sjemenki lana je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina, a ako se redovito koristi, pomaže snižavanju kolesterola u krvi. Predstavlja sjajan odabir za pripremu vegetarijanskih jela, ali zato nije zgodno za kuhanje uobičajenih europskih jela. Mana mu je i što brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mjestu, zbog čega dobija neprijatan miris i praktično postaje neuporabljivo.