LIJEČNICI UPOZORAVAJU na to da mobiteli zrače jednako kao i sunce!

by | 6 srpnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Plavo svjetlo iz ekrana potiskuje proizvodnju melatonina, ali i prodire duboko u pore kože, oštećujući kolagen, hijaluronsku kiselinu te elastin.

Već ste upoznati s posljedicama koje sunce ostavlja na koži ako se dovoljno ne štitite. Ali, čini se kako su pametni telefoni i računala jednako opasni za kožu i traže istu zaštitu, upozoravaju stručnjaci.

“Provođenje četiri dana zaredom ispred ekrana koji odašilja štetne plave zrake jednako je kao 20 minuta izloženosti suncu”, kaže dr. Howard Murad, dermatolog koji se brine o koži Nicole Scherzinger, Jennifer Lopez i Jerry Hall.

Od tih štetnih posljedica možete se zaštititi luteinom, sastojkom koji se nalazi u nekim kremama za sunčanje, ali i voću poput goji bobica. Kako bi zorno dočarao važnost konzumacije luteina, dr. Murad uperio je plavo svjetlo na bijelu karticu. Zatim je ispred kartice stavio dozu luteina, nakon čega se plavo svjetlo više nije projiciralo na karticu.

Plavo svjetlo iz ekrana potiskuje proizvodnju melatonina, ali i prodire duboko u pore kože, oštećujući kolagen, hijaluronsku kiselinu te elastin. Preporučuje se smanjiti svjetlinu ekrana kako bi se smanjio učinak plavih zraka.

Ako vam to ne odgovara, poželjno je nositi kremu za sunčanje s luteinom ili jesti puno prirodnog luteina, kojeg ima u naru, lubenici i ružičastome grejpu. Oni su antioksidansi i imaju protuupalno djelovanje, tako da će svakako smanjiti štetno djelovanje plavih zraka.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: NET.HR