Liječnici šalju upozorenje da se ne smije piti jabučni ocat

by | 1 rujna, 2020

Kad su u pitanju kućni lijekovi, malo se stvari spominje često koliko jabučni ocat. Mnogi ga smatraju “lijekom” za sve – od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključ mršavljenja.

Ne može se poreći da je jabučni ocat pun enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. No sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabučnog octa na štetne nuspojave koje se povezuju s njegovom konzumacijom.

Dijetetičarka Ellie Krieger za Washington Post je napomenula da je jabučni ocat kiselina s kojom treba postupati pažljivo.

“To je moćna kiselina koja može biti opasna. Može izazvati opekotine na nježnom tkivu usta i jednjaka te dovesti do erozije zuba”, pojasnila je.

Jabučni ocat može uzrokovati mučnine i druge gastrointestinalne probleme pa, ako osjećate nelagodu, možda je vrijeme da smanjite njegovu konzumaciju.

Neugodne simptome moguće je izbjeći ako jabučni ocat razrijedite s vodom ili ga koristite samo kao začin u svojoj omiljenoj salati.

“Uvijek sam za to da je ocat dio prehrane, ali kada je pomiješan s povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidratizirani, što prirodno pomaže u probavljanju hrane i održavanju tjelesne težine”, savjet je nutricionistkinje Keri Glassman.

Osim toga, ocat gotovo uopće nema kalorije, za razliku od kremastih preljeva koji su kalorijske bombe.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash