Lepinjice sa sirom

by | 24 svibnja, 2013

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 2 srednje velika krumpira
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 dl mlijeka
  • 4 dl ulja
  • 2 dl vrhnja
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g sira
  • mješavina začina, sol

Priprema:

1. Krumpir u ljusci skuhati u slanoj vodi, a potom ga oguliti i ispasirati.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješati mlako mlijeko, kvasac, šećer i žličicu brašna pa promiješati i ostaviti da nadođe.
3. U posudu za miješanje staviti polovinu brašna, dodati sol i ispasirani krumpir pa dodati nadošao kvasac i 4 žlice ulja. Ručno mijesiti uz postepeno dodavanje brašna dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju. Zamiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo tijesto premijesiti, potom trgati manje komade, oblikovati u krug, ručno istanjiti i pržiti u vrućem ulju najprije s jedne a potom i s druge strane dok ne porumeni.
5. Posebno pomiješati vrhnje, sitno ribani češnjak i mješavinu začina po želji te promiješati.
6. Pržene lepinjice premazati umakom od vrhnja i pospati ribanim sirom.

Izvor: Dobra hrana