


Sastojci:
Za koru:
- 12 bjelanjka
- 500 g šećera
- 1 žlica octa
Za kremu:
- 12 žumanjaka
- 12 žlica šećera
- 5 žlica brašna
- 8 dl mlijeka
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 6 dl slatkog vrhnja
- 200 g mljevenih oraha
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom dok se ne otopi.
2. Pred kraj mućenja dodati ocat i mutiti još 2 minute.
3. Pravokutni pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 150 ºC 60 minuta.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je vertikalno prerezati napola da se dobiju dvije kore.
Krema:
1. U manju posudu uliti 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s brašnom i žumanjcima te dodati u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gusta krema.
3. Šećer u prahu i omekšani margarin pjenasto umutiti, dodati u ohlađenu kremu od žumanjaka i izmiksati.
4. Pripremljenu kremu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati mljevene orahe i promiješati.
5. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati kremom od oraha i poravnati. Zatim premazati polovinom šlaga od slatkog vrhnja i preklopiti drugom korom.
2. Preko druge kore nanijeti žutu kremu i premazati preostalim šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana



