

Čokoladna torta koja je jednako ukusna kao Sacher torta, a lakše se pravi

Sastojci za biskvit:
- 4 čaše jogurta
- 400 gr glatkog brašna
- 250 gr šećera
- 140 ml ulja
- 25 gr kakaa
- 2 žličice sode bikarbone
- sok i rendana kora jedne naranče
Krema:
- marmelada od marelica
Glazura:
- 150 gr margarina
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 100 gr šećera
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica ulja
Priprema:
1. Sjediniti brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu, pa dodati jogurt i ulje, kao i sok i rendanu koru naranče. Mutite mikserom par minuta.
2. Polovicu smjese izlijte u kalup, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 C oko 25 minuta. Na isti način ispecite i drugu polovicu smjese.
3. Na laganoj vatri otopiti marmeladu od marelica. Polovinom premazati jednu koru, preklopiti drugom korom, pa premazati cijelu tortu s ostatkom marmelade.
4. Ohladiti tortu 30-tak minuta. Otopiti margarin i čokoladu, pa dodati šećer, mlijeko i ulje.
Miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Cijelu tortu preliti glazurom, ukrasiti po želji i dobro ohladiti u frižideru.



