Tri vrste maslaca od kikirikija koje možete napraviti sami u svega par minuta

by | 1 travnja, 2020

JESTE li se ikada pitali kako se radi maslac od kikirikija? Ako niste, trebali biste, jer je veoma lako. Ove zdrave verzije maslaca od kikirikija se brzo i jednostavno rade, ne sadrže sve dodatke koji se nalaze u kupovnim maslacima. Sve što vam je potrebno je kikiriki i sjeckalica, a ako želite napraviti neki s dodatnim okusom, samo ubacite još nekoliko sastojaka u osnovnu verziju maslaca od kikirikija.

Kako napraviti maslac od kikirikija u dva koraka

Sve što vam treba su tri šalice blanširanog prženog kikirikija i jaka sjeckalica. Što bolju i bržu sjeckalicu imate, to bolje.

Priprema

Stavite kikiriki u sjeckalicu. Poklopite je i uključite na najveću brzinu. Ostavite je raditi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste žlicom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice, jer ćete jedino tako biti sigurni da je sve usitnjeno. Maslac od kikirikija je gotov kad postane kompaktna masa koja se može mazati. Ako primijetite da kikiriki nije pustio dovoljno ulja, slobodno dodajte malo i ponovo sjeckajte sve dok ne bude po vašem ukusu.

Osim klasičnog maslaca od kikirikija, možete napraviti nekoliko zdravih varijacija, a Fit Foodie Finds preporučuje ova tri:

Čokoladni maslac od kikirikija s morskom soli

3 šalice blanširanog kikirikija
¼ šalice čokolade narezane na sitne kockice ili čokoladnih diskova (sobna temperatura)
1/8 žličice morske soli

Priprema

Stavite kikiriki u sjeckalicu. Poklopite je i uključite je na najveću brzinu. Ostavite je raditi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste žlicom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice. Kada se uvjerite da je maslac od kikirikija gotov, dodajte mu čokoladne diskove i morsku sol, pa blendirajte još minutu ili dok ne primijetite da se sve lijepo sjedinilo. Nikako nemojte koristiti smrznutu ili hladnu čokoladu.

Maslac od kikirikija s medom i vanilijom

3 šalice blanširanog kikirikija
2 žlice meda
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice kokosovog ulja (sobna temperatura)

Priprema

Stavite kikiriki u sjeckalicu. Poklopite je i uključite na najveću brzinu. Ostavite je raditi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste žlicom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice. Kada se uvjerite da je maslac od kikirikija gotov, dodajte mu med, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje, pa blendirajte još dvije ili tri minute.

Hrskavi maslac od kikirikija s cimetom i javorovim sirupom

3,5 šalice blanširanog kikirikija
2 žlice javorovog sirupa
1 žličica cimeta
2 žlice kokosovog ulja (sobna temperatura)

Priprema 

Stavite tri šalice kikirikija u sjeckalicu. Poklopite je i uključite na najveću brzinu. Ostavite je raditi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste žlicom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice. Kada se uvjerite da je maslac od kikirikija gotov, dodajte mu javorov sirup, cimet i kokosovo ulje, pa blendirajte još dvije ili tri minute. Na kraju dodajte preostali kikiriki i još malo isjeckajte blenderom, kako biste usitnili i uklopili u maslac.

Stvari koje morate uzeti u obzir prilikom pripreme maslaca od kikirikija

Savjetuje se korištenje prženog kikirikija za izradu maslaca, ali ako više volite i želite, možete ga napraviti i sa sirovim kikirikijem. Svaki kikiriki je drugačiji, pa se može dogoditi da ako koristite stariji, njegova razina masti bude nešto niža od svježeg. U tom slučaju, slobodno dodajte malo kokosovog ulja kako bi maslac imao glatku teksturu. Ako nakon sedam minuta blendiranja vaš kikiriki nije postao maslac, slobodno dodajte malo ulja.

Hranjiva vrijednost za porciju (dvije žlice): 190 kalorija, 7 g ugljikohidrata, 3 g vlakana, 2 g šećera i 8 g proteina

Mogu ga jesti i ljudi koji su na keto, veganskoj ili paleo dijeti. Maslac od kikirikija možete držati u hladnjaku tri mjeseca.

Foto: Corleto Peanut butter / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR