Lazanje s tikvicama i sirom

by | 23 veljače, 2013

Sastojci:

  • 250 g tijesta za lazanje
  • 500 g tikvica
  • 200 g sira za ribanje
  • 100 g mozzarelle
  • 150 g šunke
  • 150 g kečapa
  • ulje, sol

Za bešamel umak:

  • 50 g maslaca
  • 2 žlice brašna (do vrha)
  • 7 dl mlijeka
  • 30 g parmezana
  • muškatni oraščić
  • mješavina začina

Priprema:

1. Pomoću noža neoguljene tikvice uzdužno razrezati na listove. Potom listove popržiti s obje strane na malo ulja da porumene.
2. Mozzarellu narezati na kockice, a sir naribati na krupno.
3. Tijesto za lazanje kratko prokuhati u proključaloj vodi s nekoliko kapi ulja.
4. Posebno pripremiti bešamel: u manjoj posudi otopiti maslac pa dodati brašno i kratko popržiti. Zatim uz neprestano miješanje postepeno dolijevati mlijeko dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan, muškatni oraščić i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju uliti malo bešamel umaka. Prekriti ga listovima lazanja, preliti s malo umaka i kečapa pa poslagati red tikvica i šunke. Posuti s malo mozzarelle i sira. Isti postupak nadjevanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Završiti listovima lazanje, preliti ih bešamelom i posuti sirom. Lazanje peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana