Lasagne

by | 5 srpnja, 2015

Sastojci: Mljeveno meso 700 g, bijeli luk 3 glavice, crveni luk 2 glavice, češnjak 3 češnja, mrkva 2 kom, chilli 1 kom, maslinovo ulje, bijelo vino, koncentrat od rajčice 50 g, rajčica u konzervi 450 g, maslac, tijesto za lasagne 1 paket, koza od špeka, naribani sir 250 g, glatko brašno, lovorov list 3 kom, provansalski začini, muškatni oraščić, sol,papar

Broj osoba: 4

Vrijeme pripreme: 80 min

Pretpriprema: Na sitno nakositi bijeli luk i mrkvu. Crveni luk, češnjak i chilli narežite na veće komade. Otvorite konzerve, upalite pećnicu na 180 stupnjeva i kuhanje može početi!

Priprema: Na maslinovom ulju popržite bijeli luk i mrkvu. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte mljeveno te lagano miješajte dok meso ne dobije sivu boju. Ulijte 2 dl bijelog vina, dodajte lovorov list te posolite i popaprite. Kuhajte i miješajte dok vino ne ishlapi. Kada ishlapi ulijte 2 dl vode te kuhajte i miješajte dok meso ne omekša. Dolijevajte vodu po potrebi dok meso ne bude gotovo. Začinite po želji.

U drugoj posudi na maslinovom ulju popržite kozu od špeka. Dodajte crveni luk i češnjak te nakon 10-ak minuta dodajte chilli, koncentrat od rajčice i sve lagano popržite. Ulijte 1 dl bijelog vina te sve dobro promiješajte i kuhajte dok vino ne ishlapi. Kada vino ishlapi dodajte provansalske začine i rajčicu iz konzerve te posolite i popaprite. kada zakipi kuhajte na laganoj vatri 15-ak min te kada je gotovo uzmite stapni mikser, izvadite kozu od špeka i sve fino sameljite. Začinite po želji.

U trećoj posudi rastopite dvije kocke maslaca. Kada se maslac rastopi polako sipajte glatko brašno i konstantno miješajte da se naprave grudice. Kada dobije tvrđu smjesu dodajte muškatnog oraščića (po želji) te posolite i popaprite. Lagano počnite ulijevati mlijeko te miješajte na laganoj vatri dok ne dobije kremastu smjesu. Začinite po želji.

Sada kada je sve gotovo i spremno za slaganje lasagna uzmite posudu koju ćemo staviti u pećnicu. Na dno posložite red lasagna te na njih prelijte bešamel, mljeveno meso te umak od rajčice. Rasporedite smjese za tri punjenja. Negdje sam pročitao da lasagne ne smiju imati vise od tri reda i to me prati i kopka kroz cijeli život. nisam siguran zašto ali eto… držim se tog pravila. Kada potrošite sve smjese i kada napravite ta famozna tri reda na vrhu rasporedite naribani sir te stavite u pećnicu na 25 min.

Tip: Kada dinstate luk uvijek dodajte mrvicu soli kako bi luk omekšao i pustio sok. Za bešamel vam je najbolje koristiti zicu za miješanje kako ne bi bilo grudica te ga uvijek radite na laganoj vatri da vam brašno ne izgori.

Marko Ivančević

Tagovi: