Ovaj jednostavni test sa žlicom može otkriti kako spavate

by | 18 rujna, 2020

Sve što vam treba za ovaj test jesu žlica, pladanj, sat i krevet, a rezultati ukazuju na to dobiva li vaše tijelo dovoljnu dozu sna – no naravno i subjektivan osjećaj tu može igrati veliku ulogu, tj. koliko ste odmorni.

Isprobajte test

Kako biste provjerili spavate li dovoljno, potrebno je napraviti jednostavan test. Sve što vam treba su žlica i pladanj, a test je najbolje izvesti poslijepodne, nakon posla i nakon obroka. Legnite na krevet i pogledajte na sat da biste utvrdili kad ste točno legli.

Namjestite se udobno i pripremite atmosferu koja vam je najpogodnija za zaspati – bilo da trebate zamračiti prozore, upaliti TV ili pustiti laganu glazbu ili pak ugasiti sve, što god vam odgovara.

Žlicu postavite u ruku, a ruku pak pustite da pada preko stranice kreveta ili kauča. Ispod ruke neka vam bude pripremljeni pladanj. Kad zaspite, zvuk padanja žlice trebao bi vas probuditi.

Rezultati

Odmah nakon buđenja pogledajte na sat i izračunajte nakon koliko ste točno zaspali. Ako ste zaspali za pet minuta i manje, to znači da vam sna ozbiljno manjka te da bi to moglo imati brojne posljedice na zdravlje.

Ako ste zaspali u roku od 10 minuta, tada je to oznaka umjerene deprivacije sna, što je zapravo najčešći slučaj današnjeg doba te bi trebalo uzeti više vremena za odmor.

Ako ste zaspali nakon 15 minuta, to znači da imate tek blago ili uopće nemate pomanjkanja sna, odnosno tijelu odgovaraju doze koje dobiva, isto kao i u slučaju ljudi koji nisu uopće zaspali.

IZVOR 24SATA.HR

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash