Kuhajte zdravije

by | 14 veljače, 2013

Obroke koje pripremate možete “rasteretiti” teških sastojaka a da ipak imate ukusno jelo. Uštedjet ćete kalorije, a sasvim sigurno nećete uštedjeti na okusu.

Ako vam iz smočnice ponestane posljednji sastojak za pripremanje omiljenog kolača ili slasnog slanog specijaliteta, ponudit ćemo vam neke prokušane zamjene. Okus će biti isti, a vi nećete morati prekidati kuhanje. Također, u pojedinim slučajevima dobit ćete i daleko zdraviji obrok bez suvišnih masnoća, kalorija i šećera.

Za pripravu majoneze, osim jaja, koristite jogurt. U kolače umjesto maslaca stavite umućenu bananu.

U francusku ili rusku salatu umjesto majoneze stavite sljedeći miks: kuhani žumanjak umutite s maslinovim uljem, jogurtom i malo senfa. Ukus će biti pikantan, a salata lakša za probavu.

Kada koristite suho voće, smanjite količinu šećera u receptu. Možete ga koristiti u najrazličitijim varijantama, a jedan od prijedloga je da ga nasjeckate i ispasirate te koristite kao nadjev za palačinke.

Ako najviše volite kremaste kolače, za kremu koristite tamnu čokoladu i zobeno mlijeko. Okus će biti kao da je sastojak mliječna čokolada.

Kao i ostalo začinsko bilje, bosiljak jelima daje poseban okus i odlična je zamjena za sol. Snižava krvni tlak, sprječava pojavu celulita, poboljšava apetit i probavu.

Cimet snižava razinu šećera u krvi, a zanimljiv je dodatak kolačima. Možete ga u malim količinama dodati i prilikom kuhanja kelja, brokule i kupusa jer pospješuje iskorištavanje korisnih sastojaka iz ovog povrća.

Ukoliko želite smanjiti količinu masnoće u kolačima, umjesto maslaca dodajte još jedno jaje, ili nekoliko žlica hladne vode. Također, maslac može zamijeniti i mješavina margarina i mlijeka.

Umjesto kečapa upotrijebite gušći sok od rajčice u koji ste dodali malo šećera i octa. A za pripremanje sjevernoameričkih specijaliteta javorov sirup zamijenite medom razrijeđenim s malo vode.

Izvor: Blic žena