Krema za zaštitu od sunca u zatvorenom prostoru – da ili ne?

by | 31 svibnja, 2020

S obzirom na to da mnogi u posljednje vrijeme provode većinu vremena u zatvorenom, pomisao na svakodnevno nanošenje krema za sunčanje čini se suludom. Međutim, dermatolozi preporučuju nastavak korištenja kreme za sunčanje – čak i ako ne idete van niti se sunčate.

Mohiba Tareen tvrdi da UVA (ultraljubičaste A) zrake prodiru i kroz staklo, tako da ste i kroz prozore izloženi suncu.

“Ambijentalna svjetlost prozora može s vremenom uzrokovati dodatna oštećenja kože zbog utjecaja sunca”, rekla je te dodala: “Ove zrake mogu prodrijeti duboko u kožu i s vremenom uzrokovati oštećenja kože i rak kože… UVA zrake također doprinose starenju kože.”

Povrh toga, LED svjetla s naših elektroničkih uređaja emitiraju visokoenergetsku vidljivu (HEV) svjetlost, koja također može pridonijeti starenju kože, kako je objasnio Joshua Zeichner, dermatolog u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

“Ako cijeli dan sjedite ispred svojih elektroničkih uređaja, potražite kremu za sunčanje koja sadrži cinkov oksid”, rekao je Zeichner za People.

“Ovaj mineralni blokator odbija svjetlost od kože i nudi određenu razinu zaštite od HEV svjetla”, pojasnio je.

U osnovi, kremu za sunčanje trebali biste redovito nanositi na lice, vrat i ruke, ali ne morate birati kreme s najvećim zaštitnim faktorom. I Zeichner i Tareen slažu se da su proizvodi koji sadrže SPF 30 dovoljni.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Humphrey Muleba on Unsplash