Kako je krema za sunčanje postala goruća tema na TikToku

Ne piše nam se dobro

by | 4 lipnja, 2024
anti sunscreen tiktok

Obožavano od strane drevnih naroda i suvremenih kupača, sunce izaziva i oduševljenje i bojazan i puno prije nego što je nastao pojam “influencer”. Možda stoga ne čudi da je krema za sunčanje postala sporna tema na društvenih medijima. Sve je veći broj influencerica koje, s crvenim nosom i rumenim dekolteom, religiozno zagovaraju odbacivanje krema sa zaštitnim faktorom. Zastupaju argumente da krema za sunčanje rezultira deficijencijom vitamina D te da su formule koje uključuju toksične sastojke, poput benzena (koji se, usput rečeno, ne nalaze samo u kremama za sunčanje) kancerogene.

Ako ste se i sami susreli s ovakvim tvrdnjama, vjerojatno se pitate što vam je činiti. Trebate li se osloniti samo na šešir kao zaštitu od sunca? Rješenje influencerica, čiji glasovi dopiru do milijuna ljudi, se skriva u biljnim uljima. Primjerice, TikTokerica Shannon Fairweather kaže da koristi kokosovo ulje umjesto kreme za sunčanje, koje, prema njezinim riječima, “djeluje oko 30 posto jednako dobro kao krema za sunčanje, osim što ne mažete kemikalije na kožu.” Fitoterapeuti navode da prirodni SPF kokosovog ulja iznosi zanemarivih 4-5, a ulje čileanske maline, (ovisno o kvaliteti) ima SPF oko 30. “Biljna ulja su od pamtivijeka narodni pripravak za njegu kože”, kaže dermatovenerologinja Ivana Nola. “U našim se krajevima ljeti uglavnom koristi maslinovo ulje. Ono pomaže da tamni ten bude još tamniji, međutim kod svjetloputih osoba potiče njihovu kožu da još bolje izgori”, dodaje zagrebačka stručnjakinja ističući da nijedno biljno ulje ne može zamijeniti kremu za sunčanje.

anti spf tiktok

Sunce ili krema – što uzrokuje melanom?

“Uzrokuje li sunce rak ili opetovano korištenje toksičnih kemikalija prilikom sunčanja”, napisala je Essentially Erin, influencerica koja promovira “prirodni stil života” na svom Instagram profilu.”Je li sunce doista negativac ili je zlotvor jer je ljekovito i besplatno?”, nastavlja Erin preporučujući dobivanje “osnove boje” i korištenje “netoksične kreme za sunčanje” što je “minimalno moguće”. Ovakvi i slični savjeti mogu biti uzrok razvoja melanoma i drugih oblika raka kože. Prema stopi smrtnosti od melanoma, Hrvatska je u samom europskom vrhu, na četvrtom mjestu, navodi dr. Nola naglašavajući da ne uzrokuje sunce rak kože već prekomjerno i nezaštićeno sunčanje. “Umjereno preplanuli ten, bez pretjeranog izlaganja suncu jest zdrav, ali ako se pretjerano izlažete suncu uzrokujući opetovane opekline – koje oštećuju DNK-a – to je nešto što, s vremenom, može dovesti do razvoja raka kože”, navodi dr. Nola.

Sunčanjem međice do vitamina D?

Među svjetskom populacijom vlada epidemija nedostatka vitamina D. Prema nekim teorijama, to je jedan od razloga zašto sve više obolijevamo, pa u “skupljanju“ sunčeva vitamina, neki idu tako daleko da promoviraju sunčanje perineuma ili međice. Zagovornici tvrde da ovo donosi brojne zdravstvene dobrobiti, uključujući povećanje energije, raspoloženja i libida. “Istina je, niske razine vitamina D se povezuju s lošim zdravljem kostiju i zubiju, pretilošću, dijabetesom, kardiovaskularnim i autoimunim bolestima, različitim vrstama raka, depresijom, psorijazom te neplodnošću“, navodi dr. Nola. Ipak, osobama svijetle i reaktivne puti koja ne podnosi sunčanje, kao i onima koje su imale melanom sugerira izbjegavanje sunca. Rješenje u tom slučaju leži, kaže dr. Nola u suplementima. Prema nutricionističkim smjernicama, preporučena dnevna doza vitamina D za zdrave, odrasle osobe iznosi od 400 do 600 internacionalnih jedinica.

sunčanje

Zdrava i održiva zaštita od sunca

Stručnjaci savjetuju korištenje bilo kakve kreme za sunčanje nego nikakve, ali ako želite izbjeći zaštitu koja sadrži oksibenzon, i druge potencijalno štetne sastojke, koji mogu poremetiti rad hormona, alternativa su fizički, tj. mineralni filtri. Uz njihove prirodne i biorazgradive formule, vaša će koža biti zaštićena bez bojazni od štetnih kemikalija, a zahvalan će vam biti i okoliš.

1. Fizička zaštita
Organski zaštitni faktori sadržavaju mineralne filtre, poput titan dioksida i cink oksida koji na koži stvaraju fizički štit za blokiranje UV zračenja. Tu leži njihova prednost. Mineralni faktori se zadržavaju na površini kože, odnosno ne dolaze u kontakt s imunološkim sustavom kože, za razliku od sintetičkih. Zbog istog razloga, mineralni faktori štite trenutno – čim ih se nanese – za razliku od kemijskih čije djelovanje počinje nakon 15-20 minuta.

2. Formule sigurne za koralje
Mnoge sintetičke kreme za sunčanje sadrže kemikalije koje su potencijalno štetne za vas ali i za koraljne grebene. Organske kreme za sunčanje koriste sastojke, kao što su ne-nano cink oksid i titan dioksid koji su sigurni za podmorje te manje oštećuju vodene ekosustave.

3. Biorazgradivo pakiranje
Održivi brendovi za zaštitu od sunca sve više koriste biorazgradivo pakiranje ili pakiranje koje se može reciklirati kako bi se smanjio otpad i utjecaj na okoliš.

4. Veganske opcije
Ako možete, birajte kreme koje su certificirane kao veganske i bez okrutnosti, što znači da nisu testirane na životinjama i ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla.

sunčanje

Foto: Kaboompics