3 popularna sastojka za njegu kože koja stručnjaci ne preporučuju, a nalaze se u gotovo svakoj kremi

U šoku smo...

by | 20 svibnja, 2024
najlošiji kozmetički sastojci

Tri su nas stručnjaka za njegu kože navela da preispitamo sve što smo mislili da znamo o njezi kože i odabiru kozmetičkih formula.

Dok su neki sastojci, poput parabena, ftalata, sintetičkih mirisa ili alkohola, većini poznati kao molekule koje mogu nadražiti ili isušiti kožu, pa ih se klonimo koliko možemo, sada smo doznali da i neki iznimno popularni sastojci za njegu lica nisu učinkoviti onoliko koliko smo mislili.

Tri dermatologa i stručnjaka za njegu kože otkrila su tri sastojka – koja se nalaze u gotovo svakoj drugoj pomlađujućoj kremi za lice – za koje tvrde da ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza koji potvrđuju  njihovo “marketinško” djelovanje.

Drugim riječima, ono što tvrde brendovi o svojim proizvodima sada stavljamo pod veliki upitnik. Čini se kako ostaje na svakom pojedincu da otkrije sastojke koji najbolje odgovaraju svakom pojedinom tipu i stanju kože.

Pročitajte: Omiljeni noćni serum Jessice Chastain djeluje brže od retinola

najlošiji kozmetički sastojci

Tri kozmetičke molekule koje stručnjaci ne preporučuju

1# Kolagen

Unatoč tome što gotovo svaka hidratantna krema koja zaglađuje i puni kožu sadrži dozu kolagena, dermatologinja Sonia Khorana smatra da kolagen nanesen na kožu jednostavno nema moć za postizanje vidljivih rezultata.

“Krema koja sadrži topikalne formule neće imati previše učinka na vašu kožu osim što će ju hidrirati”, izjavila je dr. Khorana za časopis Marie Claire. Objasnila je da ona neće potaknuti proizvodnju kolagena jer je to golema molekula koja ne prodire kroz kožu dovoljno duboko da bi to postigla.

najlošiji kozmetički sastojci

2# Bakuchiol

Bakuchiol, kao nježna i prirodna alternativa retinolu, slovi kao moćan pomlađujući sastojak bez negativnih nuspojava, što ga čini idealnim sastojkom za njegu osjetljive kože. Međutim, dermatolog dr. Beibei Du Harper iznio je za Marie Claire svoje sumnje.

Bakuchiol se često reklamira kao “prirodna” alternativa retinoidima koja djeluje slično kao retinoidi. Iako postoje neka klinička ispitivanja o njemu, osobno ga ne smatram posebno impresivnim i teško bi mi bilo preporučiti ga umjesto retinoida.“

najlošiji kozmetički sastojci

 

3# Puževa sluz

Pužev mucin iznimno je uvriježen sastojak u azijskoj kozmetici, a posebno se preporučuje za ublažavanje ožiljaka od akni. No liječnik opće prakse i estetičar dr. Ahmed El Muntasar smatra da nema dovoljno kliničkih dokaza koji bi poduprli njegovu popularnost.

“Kad je riječ o neprovjerenim sastojcima za njegu kože, onaj koji je daleko najviše hvaljen jest pužev mucin. Da, njegova tekstura i ljigavost izgledaju stvarno super na kameri, ali izvan TikToka jednostavno ne mislim da postoji puno toga što bi poduprlo njegovu uporabu,” objasnio je dr. El Muntasar navodeći da je njegova jedina dokazana sposobnost vlaženje kože, ali da bi za tu svrhu uvijek odabrao neke druge molekule.

Pročitajte: Ovo je trenutačno 11 najpotentnijih beauty molekula za pomlađivanje

Foto: Aleksandra Shamonina, iStock/Getty Images Plus; Artfully79, iStock/Getty Images Plus via Getty Images