KONZUMIRATE LI ČESTO “TRAVU”? Ona je itekako opasna za…

by | 22 rujna, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Osobe koje puše marihuanu u triput su većoj opasnosti da umru od posljedica visokog tlaka u usporedbi s onima koje nisu nikad konzumirale ovu vrstu droge, kako tvrde znanstvenici s američkog državnog Sveučilišta Georgia, te ističu da se opasnost povećava sa svakom novom godinom pušenja.

Rezultati su to studije u koju je bilo uključeno oko 1.200 osoba. Poznato je da je nekoliko američkih saveznih država legaliziralo marihuanu, a još ih nekoliko kani to učiniti. U brojnim je saveznim državama njezina uporaba dekriminalizirana. “Potpora slobodnoj uporabi marihuane djelomično je rezultat informacija po kojima osušeni cvijet konoplje može biti koristan kada se koristi u medicinske svrhe i u tom je slučaju vjerojatno neškodljiv”, rekla je Barbara Yankey, jedna od autorica studije.

“No važno je ustanoviti u kolikoj je mjeri zdravstvena korist konzumiranja marihuane veća u odnosu na potencijalne socijalne, ekonomske i zdravstvene rizike. Ako konzumiranje kanabisa utječe na razvoj srčanožilnih bolesti i u konačnici uzrokuje smrt pojedinca, na zdravstvenoj je zajednici i na kreatorima politike da povedu računa o zaštiti zajednice”, smatra Yankey.

Poznato je da se marihuana koristi u medicinske svrhe, primjerice, kod liječenja glaukoma, no zna se i da ta biljka sadrži oko 400 kemijskih tvari od kojih neke djeluju antibakterijski, neka opuštaju, a neke mogu uzrokovati halucinacije. Glavni sastojak kanabisa je psihoaktivna tvar THC (delta-9-tetrahidrokanabinol).

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “European Journal of Preventive Cardiology”, sudjelovalo je 1.213 dvadesetgodišnjaka u sklopu velike ankete provedene na državnoj razini. Napravljena je usporedba s podacima o smrtnosti iz 2011. Državnog centra za zdravstvenu statistiku.

Rezultati ankete pokazali su da je prosječno konzumiranje kanabisa među mladima trajalo oko 11 i pol godina. U toj je populaciji zabilježen gotovo tri i pol puta veći rizik od smrti od posljedica hipertenzije nego kod osoba koje su izjavile da ne konzumiraju marihuanu. Ustanovljeno je i da je opasnost rasla sa svakom godinom pušenja. “Marihuana stimulira simpatički živčani sustav te povećava broj otkucaja srca, krvni pritisak i potrebu za kisikom”, objasnila je Yankey.

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju smatraju da istraživanje treba ponoviti, no da i postojeći rezultati izazivaju zabrinutost. “Unatoč rasprostranjenom vjerovanju da je kanabis neškodljiv, ovo istraživanje govori u prilog ranijim studijama koje su upućivale na njegovu štetnost”, smatra Ian Hamliton, predavač na britanskom sveučilištu York.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR